Nieuws

Feiten en verzinsels

Er verschijnen de afgelopen weken veel berichten in de media over het Cultuurhuis en een eventueel referendum daarover. In die berichten staan veel halve waarheden en minstens zoveel grove onwaarheden. Hieronder proberen wij enkele terugkerende vragen te beantwoorden om een paar feiten helder te krijgen.

Lees verder

Versterking cultuur staat voorop, maar kredietbesluit cultuurhuis is referendabel

GroenLinks wil de cultuur in Zaanstad versterken. Ruim 6 jaar geleden sprak een van de langst zittende raadsleden van onze gemeenteraad over de culturele woestijn die Zaanstad is. Zaanstad stond toen ongeveer op de veertigste plaats van de ranglijst van culturele steden in Nederland. Ondertussen is Zaanstad doorgegroeid, maar zijn we wel verder gedaald op die ranglijst. Wij vinden dat een cultuurhuis Zaanstad uit de culturele woestijn kan trekken. Vanavond is er gedebateerd over de vraag of het kredietbesluit over het cultuurhuis referendabel is. Dat is het volgens GroenLinks, maar wij blijven ook volmondig voor de bouw van het cultuurhuis en versterking van cultuur in heel Zaanstad. Lees hier onze bijdrage aan het debat zoals die door Paul Laport is uitgesproken. 

Lees verder

Referendabel?

Tegenstanders van de bouw van een culturele instelling verenigen zich. Partijen als POV, DZ, ROSA en SP vinden dat er een referendum moet komen en dat de rechter tot datzelfde oordeel is gekomen. Maar wat heeft de rechter nou feitelijk gezegd? En wat is er de afgelopen jaren door de gemeenteraad besloten omtrent het Cultuurhuis? Afgelopen donderdag leverde GroenLinks de volgende bijdrage in de gemeenteraad.

Lees verder

SAENZ wint zevende Duurzaamheidsprijs

Op zondag 14 januari is, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Het Brandtweer in Koog aan de Zaan, alweer voor de zevende keer de Duurzaamheidsprijs door GroenLinks Zaanstad uitgereikt.

Lees verder

Meer meldingen vuurwerkoverlast

Het landelijke meldpunt Vuurwerkoverlast is weer gesloten. Er zijn dit jaar meer dan 53 duizend klachten binnengekomen. Dat is ruim tien procent meer dan een jaar eerder. Ook in Zaanstad ervoeren veel mensen overlast van vuurwerk. Meer dan 700 Zaanse meldingen werden geteld.

Lees verder

Veel meldingen vuurwerkoverlast

Sinds het kerstweekend zijn er tientallen meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen in Zaanstad. De meldingen komen uit alle wijken van de stad. Vooral Assendelft en Zaandam spannen de kroon. De meeste meldingen gaan over harde knallen van vuurwerkbommen en andere geluidsoverlast. Een kleiner deel van de klachten gaat over gevaarlijke situaties op straat en vuurwerkschade.

Lees verder

Pagina's