De behandeling van de laatste kadernota van dit college was niet erg spannend. Er werden weinig moties en amendementen ingediend, en nog minder werden er aangenomen. Gelukkig was er wel voldoende steun voor de door ons ingediende motie over voortzetting van het huidige LHBT-beleid in Zaanstad. Belangrijk om daar blijvend geld voor te reserveren!

Helaas haalden het merendeel van onze voorstellen geen meerderheid. De meeste andere partijen wilden geen fietscoördinator aanstellen en zagen ook niets in een plan van aanpak om alle schoolgebouwen energieneutraal te krijgen. Ook was er geen meerderheid om waardevolle bomen beter te beschermen en om de bootverbindingen over de Zaan meer te stimuleren. De meerderheid van de gemeenteraad stemde helaas ook niet voor een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Zaanstad. Maar, zoals gezegd, onze motie voor het LHBT-beleid (ingediend samen met SP, D66 en ROSA) kreeg wél voldoende steun.

Vervolg op agenda-initiatief

Enkele weken geleden heeft ons steunfractielid Rosanne Kolvers een agenda-initiatief gehouden voor de gemeenteraad. Sinds enkele jaren is Zaanstad ‘Regenbooggemeente’. Mede om die reden ontving de gemeente de afgelopen jaren een subsidie van het Rijk. Dit geld heeft veel opgeleverd: sociale activiteiten die werden georganiseerd door Zaandam Roze, een roze loper voor verzorgingshuizen, roze films in het filmhuis, aandacht voor LHBT op scholen en natuurlijk het regenboogzebrapad in hartje Zaandam. Een veelheid aan activiteiten die eraan bijdragen dat iedereen in Zaanstad zichzelf mag én durft te zijn.

Brede steun

Omdat het onzeker is of het Rijk nog een bijdrage levert aan Regenbooggemeenten, hebben wij een motie ingediend om geld zeker te stellen voor het LHBT-beleid. Het zou namelijk zonde zijn als we de ingeslagen weg niet vervolgen. Bovendien blijft  het nog  altijd superbelangrijk om de LHBT-ers een hart onder de riem te steken. Gelukkig werd de motie breed gesteund (alleen DZ, POV en CU stemden tegen) en is de continuïteit van het Zaanse LHBT-beleid voor de komende drie jaar verzekerd.

Zie bijgaand de motie.