Afgelopen donderdag werd er gesproken over de woonvisie van Zaanstad. Met deze visie wordt geprobeerd de Zaanse woningmarkt voor de komende jaren in kaart te brengen en er richting aan te geven. GroenLinks diende meerdere moties in en zette 'energieneutraliteit bij nieuwbouwwoningen' stevig op de agenda.

Er staan best veel goede zaken in de geactualiseerde woonvisie. Onder andere het streven om de wachttijd te verkorten (resultaat van een GroenLinks-motie van vorig jaar). De wachttijd voor starters is op dit moment 8,6 jaar, het streven is om dit terug te brengen naar 7,5 jaar. Het is echter zeer vraag of dit ook gaat lukken: het groeiend aantal jongeren en het groeiend aantal statushouders hebben het woonprobleem nog eens extra op de kaart gezet. Niet alleen in Zaanstad, maar in heel Nederland. Het is belangrijk om te beseffen dat de wachtlijst niet nieuw is, maar een resultaat van jarenlang zwak woningbeleid.

Tijdelijke woningen

Tijdens de raadsvergadering hebben we het college opgeroepen om in kaart te brengen welke braakliggende terreinen in Zaanstad geschikt zijn om zo spoedig mogelijk te gebruiken voor tijdelijke woningen. GroenLinks wil géén containerwoningen bouwen voor statushouders en langdurig wachtenden, maar wél kwalitatief goede prefab-woningen. Helaas kreeg de motie onvoldoende steun. De wethouder gaf aan dat hij het woningtekort vooral een nationaal probleem vindt, en dat hij liever wacht op maatregelen uit Den Haag. Hij was het niet eens met het standpunt dat het Zaanse wachtlijstenprobleem toch in eerste instantie een Zaanse verantwoordelijkheid is, en was dus ook niet bereid om nu alvast maatregelen te treffen om het langer worden van de wachttijd tegen te gaan.

Energieneutraliteit in kaart brengen

GroenLinks boekte wel succes met een andere motie. Op de Dag van de Duurzaamheid fietsten we langs allerlei duurzame initiatieven in de Zaanstreek. Ook langs het energieneutrale huis in Wormerveer. Dit huis uit 1929 is voor circa 35 duizend euro volledig energieneutraal gemaakt. Voor nieuwbouw moet dat voor een veel lager bedrag mogelijk zijn, zo denken wij. Met onze motie (zie bijlage) dragen we het College op er bij ontwikkelaars op aan te dringen bij nieuwbouwprojecten de meerkosten voor energieneutraliteit in kaart te brengen. Op die manier kunnen potentiële kopers van tevoren een afweging maken om hier wel of niet voor te gaan. GroenLinks gelooft sterk in de stimulerende werking van het inzichtelijk maken van dergelijke kosten. Zeker als daar ook nog eens bij wordt verteld dat je zo’n investering meestal wel binnen tien jaar volledig terugverdient. Een grote meerderheid van de gemeenteraad steunde uiteindelijk deze motie, waardoor het thema ‘energieneutraliteit’ weer een steviger plek op de woonagenda heeft gekregen. Een mooie stap in de goede richting!

Paul Laport

Motie: http://zaanstad.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=1361944/t…