Dit is de nieuwe naam van de Stichting Natuur en Milieu Educatie. Niet dat de nieuwe naam iets aan het takenpakket gaat veranderen. Integendeel, in hun nieuwe beleidsplan gaan ze eerder hun activiteiten nog uitbreiden. Doel is om aan te sluiten bij de duurzaamheidsambities van Zaanstad, door aandacht te schenken aan zuinig energiegebruik, maar ook aan het verbeteren van de biodiversiteit en gezond voedsel. Voor kennis van voedsel is natuureducatie enorm belangrijk. In schooltuinen leren kinderen dat de appels niet bij de supermarkt groeien…. Ook het aanleggen van natuurspeelplaatsen is een streven dat GroenLinks van harte ondersteunt.
Een paar cijfers. Al hun locaties worden nu al door ruim 150.000 mensen bezocht, een aantal dat ongeveer gelijk is aan het aantal bezoekers van het Zaantheater en dat voor aanzienlijk minder subsidie. Met hun educatieve activiteiten hebben ze ruim 32.000 schoolkinderen bereikt, het equivalent van ruim 1.000 schoolklassen. Sinds een deel van het Burg. in ’t Veldpark is toegevoegd aan de Heemtuin, is daar het bezoekersaantal spectaculair gestegen tot rond de 30.000 per jaar. Er worden daar vele activiteiten gehouden, zoals de kikkerwandelingen op zondag. Ook is er sinds 2013 een theetuin. Bent u daar al eens geweest? Op 31 augustus a.s. wordt er ook een kunstmarkt in de Heemtuin gehouden.
Vanzelfsprekend geven ze ook advies aan particulieren en instanties over allerlei natuur- en milieuzaken. Ook het natuurmuseum E. Heimans wordt door hen beheerd evenals de kinderboerderij in het Darwinpark, waar ze samen een leerwerkproject hebben opgestart met de Odion, een organisatie voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Bij al deze activiteiten is het wel roeien met de beschikbare centen en vrijwilligers. Onderhoud aan gebouwen gaat altijd door en nieuwe vrijwilligers zijn ook altijd welkom. Ook zou het heel fijn zijn als er meer schooltuinen in Zaanstad-Noord van de grond zouden komen.
Zie ook eens hun website op www.nme-zaanstreek.nl/znmc
Romkje Mathkor