De laatste raadsvergadering (3 juli) voor het zomerreces werd de kaderbrief van de nieuwe coalitie behandeld. Het werd een vergadering die pas in de vroege ochtend was afgelopen. Dat was onder meer te wijten aan onze inzet. De fractie van GroenLinks diende maar liefst 9 moties en één amendement in. De nieuwe coalitie heeft meermalen laten weten dat ze openstaan voor ideeën vanuit de oppositie. Sterker nog, er is expliciet meegedeeld dat coalitiepartijen vrij zijn om verdeeld te stemmen. Dit kaderdebat was ons inziens dan ook een soort van eerste test. Zouden de coalitiepartijen woord houden en openstaan voor ideeën van andere partijen? Of waren het maar loze beloften? Doordat de fractievoorzitter van D66 ontbrak, waren er precies evenveel coalitieleden als oppositieleden (19 om 19). Het zou dus spannend worden.

 

De Bieb

Allereerst maakten wij ons sterk om de vestiging van de Bieb in de kleurenbuurt te behouden. Vorig jaar dienden wij een motie in waarin wij stelden dat de functie van de bibliotheek in deze buurt behouden moet blijven. Er was toen een duidelijke raadsmeerderheid vóór onze motie. Aangezien wij van mening zijn dat de motie van vorig jaar niet afdoende is uitgevoerd én het nieuwe College drie ton extra uittrekt voor cultuur, vonden wij de ‘kleurenbieb’ een goede bestemming. Helaas bleek er deze keer geen raadsmeerderheid te vinden, en zal deze vestiging van de Bieb zeer waarschijnlijk worden opgeheven.

Duurzaamheid en groen

Op het gebied van duurzaamheid en groen dienden we vijf moties in. Een daarvan is aangenomen. In die motie vroegen wij het College te onderzoeken of er groene gevels ingezet kunnen worden om het schoolklimaat te verbeteren. Een ruime meerderheid van de Raad heeft voor gestemd. Er was helaas geen meerderheid te vinden voor onze moties over windmolens in het Noordzeekanaalgebied, voor het sterker inzetten op participatie bij duurzaamheid en ook niet voor onze motie die vroeg te focussen op duurzaamheid bij bedrijventerrein HoogTij. Onze motie die opriep om particulieren weer ondersteuning te geven bij het onderhoud van waardevolle bomen, komt de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming. Negentien raadsleden waren voor (de oppositie), negentien leden tegen (de coalitie).

Huisvesting, communicatie, werkgelegenheid, verhuur stadhuis

De motie om bij nieuwbouw het credo ‘bouwen naar behoefte’ leidend te laten zijn werd verworpen – ondanks een tamelijk positieve ontvangst van de betrokken wethouder. Onze motie om een nieuw communicatieplan op te stellen om de communicatie met de burgers te verbeteren (iets dat ons inziens geen overbodige luxe is), werd wèl aangenomen. Net als de motie waarin we opriepen halfjaarlijks te rapporteren over de werkgelegenheidscijfers. Het nieuwe College heeft beloofd 5000 nieuwe banen te creëren; wij houden graag de vinger aan de pols. Deze motie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Dan was er ook nog een motie over het verhuren van het stadhuis aan derden. Het College denkt dat dit op termijn een half miljoen euro per jaar kan opleveren. Wij vinden dit nogal ‘whisful thinking’ en vroegen om een betere dekking van deze inkomstencijfers. Alle oppositiepartijen stemden voor de motie, de coalitie gelooft wel dat verhuur jaarlijks een half miljoen euro kan opleveren. Kortom, ook bij deze motie staakten de stemmen.

Amendement fietsparkeren

In de loop van de raadsvergadering dienden we nog een amendement in. Het nieuwe College heeft namelijk alvast één miljoen gereserveerd voor een fietsenstalling in Inverdan. Maar ondanks herhaalde vragen van onze kant, kon de wethouder niet verduidelijken wat de concrete plannen zijn. Ook kon hij niet aangeven waarop het bedrag van 1 miljoen euro is gebaseerd. In ons amendement stelden we daarom voor het bedrag uit de begroting te halen en het plan te verplaatsen naar het investeringsfonds. Ons doel is om het fietsparkeren op de agenda te houden, maar pas definitieve besluiten te nemen wanneer er concretere plannen (en concrete bedragen) zijn. De stemmen staakten: de oppositiepartijen vonden het een prima amendement, de coalitie stemde tegen. Het amendement komt de volgende vergadering opnieuw in stemming.

Kaderbrief

Behalve onze moties werd er nog een tiental andere moties ingediend. Een aantal werd aangenomen, de meeste moties haalden het niet. Opvallend was dat er geen enkele motie werd ingediend door een coalitiepartij (alleen het CDA warmde een SP-motie op en diende deze in als ‘motie vreemd aan de orde van de dag’).

Aan het eind van de avond moesten wij besluiten of we voor of tegen de complete kaderbrief zouden stemmen. Wij twijfelden sterk, maar vonden dat de nieuwe coalitie zich onvoldoende bereid had getoond om essentiële moties over te nemen. Om niet medeverantwoordelijk te worden gehouden voor zo’n zwakke kaderbrief, stemden wij tegen de kaderbrief. Helaas is de kaderbrief ondanks de stakende stemmen bij verscheidene moties en ook bij ons amendement over een fietsenstalling in Inverdan wel aangenomen.

Paul Laport