De nieuwe coalitie van Zaanstad is nu meer dan een maand actief. Dat betekent ook dat wij sinds dat moment oppositiepartij zijn. Eén van de zes oppositiepartijen. Dat is wennen na twaalf jaar coalitiepartij te zijn geweest, maar we groeien behoorlijk snel in onze nieuwe rol. Zo hebben we een duidelijke visie gegeven over de coalitieonderhandelingen, en ook helder gemaakt welke thema’s er volgens ons ontbreken in het nieuwe coalitieakkoord. Gelukkig is de nieuwe coalitie zo verstandig geweest om naar onze kritische noten en constructieve suggesties te luisteren. De coalitiepartijen hebben een bijvoegsel (in hun woorden een ‘appendix’) opgesteld, waarin bijzonder veel GroenLinks-opmerkingen zijn overgenomen.
Overgenomen suggesties
GroenLinks heeft bijvoorbeeld aangegeven dat er voort moet worden gemaakt met de detailhandelsvisie. De coalitie heeft nu beloofd deze – voor winkeliers zo belangrijke - visie voor het eind van het kalenderjaar gereed te hebben.
In het coalitieakkoord zal, op ons nadrukkelijke aandringen, een aparte paragraaf over toerisme worden opgenomen. Wij hebben aangegeven dat het toerisme naar Zaanstad toeneemt en dat het zeker daarom ook een van de speerpunten van de gemeente zou moeten zijn. De coalitie heeft er verstandig aan gedaan om onze suggestie over te nemen.
Ons credo dat ‘bouwen naar behoefte’ leidend moet zijn bij nieuwe woningbouwprojecten, wordt eveneens geciteerd in de appendix. Ons idee om als gemeente actiever op te treden bij het ‘herbestemmen’ van leegstaande gebouwen wordt omarmd door de coalitiepartijen. Nu nog hopen dat er ook daadwerkelijk werk van wordt gemaakt.
Heel opvallend is de volgende zinsnede die ik daarom letterlijk citeer: ‘De coalitie vindt natuur en landschap wel degelijk belangrijk. In onze optiek moet het groen in de stad op zijn minst worden gehandhaafd en kan dit eventueel op innovatieve wijze worden uitgebreid met bijvoorbeeld stadstuinen en natuurspeelplaatsen.’ Dit is een reactie op onze inbreng dat er niets over ‘natuur en landschap’ in het coalitieakkoord staat. Aan de belofte dat het groen in de stad op zijn minst moet worden gehandhaafd zullen we de verantwoordelijke wethouder de komende jaren vast nog regelmatig herinneren.
Er wordt nog een handreiking gedaan naar GroenLinks wanneer wordt gemeld dat het huidige ‘bomenbeleidsplan’ mogelijk aangepast moet worden. Wij hebben meermalen aangegeven dat we niet gelukkig zijn met de verminderde herplantplicht en de slechtere bescherming van waardevolle en monumentale bomen. Het lijkt erop dat ook bij de coalitiepartijen dat besef lijkt post te vatten.
Het warmtenetwerk wordt nog eens extra genoemd in de appendix en ook het thema ‘dierenwelzijn’ is dankzij GroenLinks in beeld gebracht. Er wordt gesteld dat het ‘beleid’ van de afgelopen jaren wordt voortgezet. Ook hier zullen we scherp op blijven letten.
Zelfs inzake de ‘busbrug’ is geluisterd naar GroenLinks. Tijdens onze bijdrage gaf ik onomwonden aan dat het een slechte zaak is om de brug zomaar 24/7 open te stellen. Zeker wanneer er niet eerst over gesproken is met de bewoners van Westerkoog. Openstelling kan de verkeersituatie in Westerkoog voor ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ onaanvaardbaar gevaarlijk maken. De coalitie erkent dit nu en lijkt terug te komen op het standpunt dat de busbrug zo spoedig mogelijk permanent open moet zijn. Er zál eerst gesproken worden met betrokken bewoners en gekeken worden naar de huidige verkeersituatie. GroenLinks heeft inmiddels officieel vragen gesteld aan het College van B&W over een eventuele permanente openstelling van de busbrug.
Open blijft visieloos
Het is fijn dat de coalitiepartijen zoveel suggesties van GroenLinks hebben overgenomen. Maar wie denkt dat we daarmee het coalitieakkoord opeens een goed document vinden, vergist zich. Het zespartijen- akkoord blijft een visieloos stuk dat niemand werkelijk enthousiast zal maken. Een ‘open akkoord’, zo noemt de coalitie het zelf.
Het is een kwestie van smaak of de tekst visieloos of open noemt. Misschien moeten wij er niet al te rouwig om zijn, want het geeft ons in ieder geval de gelegenheid om onze visie – want wij hebben gelukkig wél een visie – de komende periode duidelijk naar voren te brengen.