Helaas. Het debat in De Fabriek (maandagavond 3 maart) strandde in goede bedoelingen. Twaalf politici, een paar woordvoerders van maatschappelijke initiatieven, een voorzitter en een paar mensen uit het publiek. En die moesten allemaal hun zegje doen in minder dan twee uur. Het was niet verrassend, maar alle politici boden tegen elkaar op om te laten horen hoe positief ze staan tegenover maatschappelijke initiatieven. Alleen, welke partij is er bereid om er ook geld voor neer te leggen? De meeste politici moesten daar het antwoord op schuldig blijven. Ik pleitte, namens mijn partij, voor een andere manier van kijken. Daarvoor citeerde ik onder andere Nico Redeker, een van de initiatiefnemers van Stichting De Fik. Hij zei in een informatiefilmpje over zijn stichting: ‘Mensen doen iets omdat ze het willen… niet om er iets aan over te houden.’ En met dat tweede deel van zijn zin raakt hij volgens mij een belangrijke kern. Veel van de maatschappelijke initiatieven leveren volgens de huidige economische normen niets op. De initiatieven kosten alleen maar geld en zijn onmogelijk rendabel te maken.
Andere kijk
Maar misschien moeten we er op een andere manier naar leren kijken? De woordvoerder van ZS Alliance maakte duidelijk dat zijn stichting jongeren ‘uit de portiek heeft gerukt’ en hen geholpen heeft invulling te geven aan hun leven. Stichting Present slaat een brug tussen vrijwilligers en mensen in een isolement. Op die wijze verleent Present een dienst waar de ‘reguliere zorgverlening’ geen tijd en geld voor beschikbaar heeft. De Buurtbus haalt mensen op een heel letterlijke manier uit hun isolement en heeft ervoor gezorgd dat er al een aantal mensen is doorgestroomd naar ‘echte banen’. De Natuurwerkgroep Fortuinveld zorgt ervoor dat de natuur op een goede manier beheerd wordt, KijkZaans brengt op een prachtige manier de parels van Zaanstad in beeld. Het Brandtweer biedt plek aan diverse kleinschalige activiteiten, waaronder bijvoorbeeld een maandelijks Repair Café. En door de vrijwilligers van de Monettuin is een stukje braakliggend terrein fraai opgeknapt. Een uitstekende oplossing tegen de verpaupering van de buurt; de tuin draagt bovendien bij aan de leefbaarheid van de buurt, doordat er diverse activiteiten worden georganiseerd.
En zo zorgen al deze initiatieven afzonderlijk voor een mooiere stad, een prettiger leefomgeving, betere sociale cohesie, minder geïsoleerdheid, minder vandalisme, een zinvoller tijdsbesteding voor vrijwilligers, enzovoort, enzovoort.
Allemaal zaken die moeilijk in euro’s zijn uit te drukken, maar die onbetaalbaar belangrijk zijn!