Komende week behandelt de gemeenteraad zowel de Begroting 2014-2017 als de Toekomstagenda Cultuur. Helaas gaat het bij beide om veel bezuinigingen. De fractie van GroenLinks bezint zich nog op mogelijkheden om deze bezuinigingen te verminderen. Of dat lukt zal in de debatten van 12 en 14 november moeten blijken. Bijgaand treft u de bijdrage aan van GroenLinks over de cultuurnota zoals tijdens het Zaanstad Beraad uitgesproken.
Voorzitter, de fractie van GroenLinks heeft grote moeite met een grote bezuiniging van ongeveer 1 ½ miljoen waar we eigenlijk gelet op het belang zoals wij dat zien bij het onderwerp cultuur minimaal zouden willen laten inleveren. Ook wij realiseren ons echter dat we tientallen miljoenen structureel moeten bezuinigen en dat cultuur een van de vrije onderwerpen is. Het is ondanks de warme pleidooien van vanavond ook één van de onderwerpen waar velen niet voor warm lopen. Men zit liever in de kroeg dan in het theater zeg ik wel eens vaker. Toch valt op dat vele verenigingen en instelling de moeite hebben genomen om serieus mee te denken en al met concrete voorstellen te komen en hoewel het een lach of ik schiet show is, waarbij je maar beter kunt meedoen dan tegen werken om erger te voorkomen, waardeert GroenLinks de bijdragen van instellingen en verenigingen net zoals wij de gesprekken hebben gewaardeerd die wij met diverse vertegenwoordigers uit de culturele sector mochten voeren.
Over een aantal instellingen of maatregelen wil ik specifieke opmerkingen maken.
Allereerst de bibliotheek. Voor de fractie van GroenLinks is een bibliotheek met twee vestigingen aangevuld met biebbussen een minimale, anders gezegd een armoedevariant voor de bibliotheekfunctie in onze stad. We begrijpen dat het College in overleg is getreden met de directie van de Bieb over de bezuinigingsopgave, maar wij vragen ons af of de Bieb met de voorgestelde grote bezuinigingen de minimumvariant überhaupt kan realiseren. Voor onze fractie is het behoud van twee vestigingen de bodem. We waarderen wel de gedachte om ook buiten de biebvestigingen biebactiviteiten te ondernemen zoals in brede scholen, waar natuurlijk jongeren, maar ook ouderen kunnen samen komen voor bibliotheek activiteiten.
Dan Fluxus. Al eerder vol getroffen door bezuinigingen. Fluxus kan echt niet meer en zeker niet meer dan nu op hun bordje komt. Een aanvullende bezuiniging in de toekomst zal de doodsteek voor Fluxus zijn en dat is voor ons onaanvaardbaar. En als je het goed beschouwt is Fluxus nu al gedwongen tot maatschappelijk onaanvaardbare keuzes om die bezuinigingen maar te halen. Ik doel specifiek op het feit dat Fluxus docenten moet ontslaan om ze daarna weer op voor hen veel ongunstiger voorwaarden in te schakelen als zzp-ers.
Een volgend aandachtspunt zijn de kleine subsidies aan vele muziekverenigingen. Projectsubsidies zijn naar de mening van veel verenigingen te vermijden zaken en wij delen die mening met hen. Met het doen invoeren van projectsubsidies in plaats van de kleine maar voor de leefbaarheid net voldoende exploitatiesubsidies wordt een hoop bureaucratie aan boord gehaald, verenigingen zullen creatief genoeg zijn om allerlei projecten te maken om zo subsidies binnen te halen en zo zijn we als gemeente niet innovatief bezig maar bezig met onnodige werkverschaffing. Wij moeten het als gemeente niet willen om kleine verenigingen te belasten met red tape, met administratieve verplichtingen. Besef dat we als gemeente blij moeten zijn met zoveel creatieve en kunstzinnige mensen die een voorbeeld zijn van saamhorigheid. Deze mensen hoef je niet met duur geld over te halen om te participeren, dat doen ze al. Natuurlijk, een vereniging of instelling die overduidelijk geen bestaansrecht meer heeft, behoeft ook geen subsidie meer te krijgen ook niet een kleine, maar dat is dan ongetwijfeld zeer gemakkelijk aan te duiden.
Ook enkele opmerkingen over het museum voor het uurwerk. We vernemen graag van het College of er bijzondere redenen zijn om de gehele subsidie voor dit museum te stoppen per 2015. Denkt het College dat dit museum ook zonder subsidie wel zal kunnen voortbestaan en zo nee, waarom wordt dan dit museum de nek om gedraaid.
Tenslotte voorzitter de positie van het Zaanse molenmuseum. Wij kunnen begrijpen dat de vereniging de Zaanse molen van mening is dat een nieuw museum op de Zaanse schans vele malen meer bezoekers zal trekken dan men verkrijgt op de huidige plek. De vraag is dan wel of de gemeente zou moeten bijdragen aan dat nieuwe museum met een investeringsbijdrage, wat niet eens zo verkapt al min of meer wordt toegezegd. En als dat al zo gevonden wordt, is het de vraag of de gemeente die bijdrage dan zou moeten leveren in deze tijd waarin andere musea in het geheel geen subsidie meer krijgen en cultuureducatie voor honderdduizenden euro’s structureel geld kwijt raakt. We zijn als fractie - gesteld dat het voornemen doorgaat - dan wel zeer benieuwd naar de business case en de termijn waarbinnen de oprichting van het gebouw kan of zou moeten plaats vinden. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat met het door het College genoemde overgangsjaar er verder geen geld meer op tafel zou moeten komen vanuit de gemeente bij een wel goede business case maar ook bij een niet geslaagde business case. Voor onze fractie geldt dat in ieder geval een volgende subsidie niet ten koste mag gaan van de andere instellingen in de culturele sector.
Mijn slotopmerking voorzitter is een algemene en hij lijkt voor sommigen obligaat, maar is wat ons betreft zwaarwegend: wanneer de gemeentelijke financiën er weer wat beter voorstaan en de druk van bezuinigen weg ebt en er weer meer geld beschikbaar komt, zal wat ons betreft de culturele sector er als een van de eerste groepen van instellingen van moeten profiteren