Er is de laatste tijd nogal wat te doen geweest over de basisschool Octant aan de Omweg 100 te Assendelft. Na verontrustende berichten over de staat van de huisvesting van de noodlokalen van Octant zijn er vanaf december enkele debatten hierover geweest in de raad. D66 heeft een interpellatiedebat aangevraagd omdat ze een duidelijke uitspraak wilden van de wethouder over een alternatieve locatie als de geplande school in het park niet klaar zou zijn bij aanvang van het nieuwe schooljaar. De fractie van GroenLinks heeft meerdere malen de noodlocatie bezocht. Dit om onszelf op de hoogte te stellen van de omstandigheden. Wij hebben ook ouders en personeel gesproken en gezien in welke situatie de kinderen les krijgen. Wij hebben geconstateerd dat er niets mis was met de kwaliteit van het onderwijs, maar dat de huisvesting inderdaad niet optimaal is.

Eind januari is er een kritisch onderzoeksrapport van de ombudsman verschenen over de staat van de huisvesting van Octant. Naar aanleiding van dit kritische rapport  heeft de wethouder  Onderwijs, mevrouw Noom,  de eerste stappen gezet om de aanbevelingen van de ombudsman op te volgen.  Samen met het bestuur van Agora is er een plan gemaakt om de technische staat van de Octant te verbeteren, zodat de kinderen tot de zomervakantie veilig les kunnen krijgen. 

De situatie rond Octant werd nog meer op scherp gezet door een actiegroep van ouders en hun advocaat. Zij ‘spraken in’, voorafgaand aan een Zaanstad Beraad, en uitten daar het vermoeden dat er asbest in de grond onder en rond de noodlocatie zou zitten. Meteen de volgende dag zijn er twee onderzoekbureaus gestart met een onderzoek naar mogelijk vervuilde grond in en rond de school. Binnen drie dagen is het onderzoeksrapport naar de raad gekomen. De fractie van GroenLinks en natuurlijk ook de rest van de raad was verheugd over de uitslag.  Er was geen asbest of andere schadelijk materiaal gevonden in de bovenste laag van ongeveer  1.30 meter onder en rond de noodlocatie.  Dat betekent dat er geen gezondheidrisico’s voor de kinderen en het personeel bestaan. Wij zijn blij dat het College zo snel gehandeld heeft. Het heeft de ouders, de  kinderen en het personeel gerustgesteld.

GroenLinks heeft op de laatste raadsvergadering van 16 februari  duidelijk aangegeven dat onderwijs heel belangrijk is en dat de gemeente verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de schoolhuisvesting. GroenLinks heeft ook benadrukt dat wij als politici  ook naar het personeel moeten luisteren. Tijdens ons bezoek heeft het personeel dat  op de betreffende locatie werkzaam is, de hoop uitgesproken dat ze niet meer hoeven te verhuizen naar weer een andere noodlocatie. En nog belangijker:  ze willen heel graag weten waar ze aan toe zijn. Deze wensen van het personeel hebben we doorgespeeld aan de wethouder.  Maar het belang van de kinderen staat voorop. Zij moeten les krijgen in een gezonde leefomgeving.  De wethouder heeft toegezegd dat 20 juli de laatste dag is dat er  in de noodlocatie aan de Omweg les wordt gegeven.  Hopelijk zullen de procedures rond het nieuwe schoolgebouw gunstig verlopen en zullen de kinderen het nieuwe schooljaar in de school in het park kunnen beginnen. D e raad zal dat hele proces kritisch blijven volgen.

Sevinç Kük