De Vereniging Klimaatverbond Nederland, kortweg genaamd Het Klimaatverbond, is een dynamisch netwerk van gemeenten, provincies en waterschappen. De leden van Het Klimaatverbond werken samen aan projecten, wisselen kennis uit en behartigen belangen om een effectief lokaal klimaatbeleid te verankeren, uit te voeren en zichtbaar te maken. Klimaatbeleid is voor Het Klimaatverbond zowel het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen als het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Momenteel zijn 148 gemeenten, elf provincies en twee waterschappen lid van Het Klimaatverbond. Deze lokale overheden vertegenwoordigen samen bijna zeven miljoen inwoners.

In 2007 heeft Het Klimaatverbond actief meegewerkt aan de ondersteuning van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Ministerie van VROM bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord. Dit in november 2007 getekende akkoord kent een aantal voornemens om te komen tot een klimaatneutrale en duurzame samenleving. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen, beschouwt Het Klimaatverbond de thema's Mobiliteit, Energiebesparing, Duurzaam inkopen, Adaptatie en Burgerparticipatie als haar belangrijkste speerpunten. Het Klimaatverbond streeft ernaar om met betrekking tot deze thema's tot samenwerkingsverbanden te komen met zowel de overheid als het bedrijfsleven.

Onlangs is Robert Linnekamp voorzitter geworden van het Klimaatverbond. Lees hieronder zijn column:


Als nieuwe voorzitter van het Klimaatverbond mag ik gelijk volop aan de bak, want het is een spannende tijd in klimaat- en energieland. In de Agenda Duurzaamheid heeft het kabinet aangekondigd te komen met een Lokale Klimaatagenda met speerpunten voor lokaal klimaatbeleid. Staatssecretaris Atsma wil zijn plannen (zeer waarschijnlijk) op 2 november tijdens het klimaatcongres in Utrecht presenteren, maar de gesprekken daarover lopen nog.

Uiteraard heeft het Klimaatverbond ook een rol in dit proces. Wij maken ons vooral sterk voor de positie van de bijna 400 middelgrote en kleine gemeenten, die geconfronteerd worden met het wegvallen van de SLOK-subsidies en de individuele ondersteuning vanuit AgentschapNL. Uit onze ledenenquête, en uit een recent onderzoek van de NMU, blijkt dat dit kan leiden tot een groot probleem. Het beeld uit de ledenenquête is dat tweederde van de gemeenten door het wegvallen van de SLOK-gelden minder dreigt te gaan doen. Dit terwijl de inzet - ook van het kabinet - juist is om te verbreden van de koplopers naar een kritische massa van overheden, bedrijven en burgers. Hier moet dus een oplossing voor komen.

Tijdens het klimaatcongres willen wij dan ook met een voorstel komen en met onze leden een oproep doen aan het Rijk om met gemeenten, provincies en waterschappen extra gas te geven. Want in de noodzakelijke energietransitie naar 100% hernieuwbaar moeten we versnellen en verbreden. Maar dat is nog niet genoeg. Vanuit het Klimaatverbond helpen we ook om de kracht van koplopers verder te versterken om echte doorbraken te realiseren naar meer decentrale duurzame energiesystemen. En we bouwen aan een bredere beweging die zich inzet voor het verhogen van het bewustzijn voor duurzaamheid. Samen werken we aan het verankeren van duurzaamheid in beleid, cultuur, houding, systemen en gedrag van mensen. Te beginnen bij onszelf. Want door het goede voorbeeld te geven, genereren we met elkaar meer energie.

Robert Linnekamp, voorzitter Klimaatverbond

Meer te lezen over het Klimaatverbond: www.klimaatverbond.nl