Enkele weken geleden heeft de gemeente de oplevering van het nieuwe stadhuis ‘geaccepteerd’. Dat betekent dat het gebouw nu officieel eigendom is van de gemeente Zaanstad. Inrichters zijn inmiddels hard aan het werk in het pand. Het is de verwachting dat omstreeks november de verhuizing kan plaatsvinden. Raadsleden, steunfractieleden en andere politiek betrokkenen mochten alvast een kijkje komen nemen in het bijzondere gebouw. Circa 25 personen verzamelden zich op vrijdag 15 juli voor de ingang van het stadhuis. Hieronder een kort verslag van de ‘rondleiding’ in vijf etappes.
1. Grote Hal
De bezoekers werden ontvangen in de grote hal. Deze zeer hoge hal deed mij denken aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Een indrukwekkende entree. Veel wit, veel licht, veel diepte. In deze hal komen de publieksbalies te staan. Wanneer je moet wachten, kun je staren naar de fraaie oranjerode trap die door de ruimte zweeft. Of je kunt naar buiten kijken. Naar het busstation en naar de voorbijgangers die zich naar het treinstation spoeden. De grote hal heeft allure, is niet protserig, wel modern.
2. Werkplekken
Een van de afdelingen was al enigszins ingericht. Ook hier werden wij rondgeleid.
In het nieuwe stadhuis hebben de medewerkers flexplekken. Met je laptopje en je (mobiele) telefoon kun je elke dag opnieuw bepalen waar (en naast wie) je het liefste wilt zitten. De bureaus en de stoelen zijn elektronisch verstelbaar. Je kunt elke werkplek dus aanpassen aan jouw specifieke wensen. Elke medewerker heeft maximaal één meter plankruimte tot zijn beschikking. Bewaren doe je dus bij voorkeur digitaal. Het mooiste vond ik hier het uitzicht. De afdeling waar wij rondkeken lag op het zuiden. Je kon door de ramen heen een blik werpen op het nabijgelegen Westerwatering. Iets verder zag je Westzaan liggen. En als je goed keek zag je, heel in de verte, ook de duinen liggen die de Noordzee op zijn plek houden. Een inspirerende werkplek!
3. De Raadszaal
Ook vanuit de Raadszaal kun je naar buiten kijken. Handig, voor de momenten dat politieke opponenten weer eens eindeloos uitweiden over hun stokpaardjes…
Het is een zeer smaakvolle zaal, met aan weerszijden lange publieke tribunes. Ook een hoge zaal, met een prima akoestiek. Microfoons zijn hier haast niet nodig. Een van de aanwezigen wees naar de muren en zei dat deze in Zaanse mosterdkleur geverfd zijn. Een ander was het daar helemaal niet mee eens. Het had helemaal niets weg van mosterd, en zeker niet van Zaanse. Het debat leek al te ontvlammen in de Raadszaal. Tot een van de rondleiders ons wenkte mee te lopen naar de volgende bestemming. De Raadszaal is nu nog een zaal zonder geschiedenis. Maar de toekomst voelde je er al zinderen!
4. Burgemeesterskamer
Vervolgens klommen wij naar het hoogste punt van het gebouw. De plek waar de burgemeester haar werkzaamheden zal gaan verrichten. Ook dit is een zeer hoge kamer. Met aan twee zijden een fraai balkon. Genoeg mogelijkheden om vanaf daar het volk toe te spreken: ‘Stadsgenoten…’
De kamer heeft een prachtige lichtinval. Het uitzicht vanuit deze kamer is betoverend. Je kijkt langs het vrolijke Intell Hotel uit over de (nu nog gedempte) Gracht. Een kleurenpalet van gebouwen, traag winkelende mensen en haastende forenzen. Alleen al vanwege dit uitzicht zou je burgemeester van Zaanstad willen zijn!
5. De trouwzaal
Het sluitstuk van deze middag was de trouwzaal. We begaven ons eerst weer naar de begane grond. En vanaf daar beklommen we een prachtige houten trap (met daarin uitsneden van zoenende gezichten) een verdieping omhoog. Ook vanuit deze kamer heb je een prachtig uitzicht over het centrum van de stad. Hier zijn de muren blauw geschilderd en al wat meer details zichtbaar. Zo zweven er twee witte tortelduiven door de ruimte. Nu nog romantisch met z’n tweeën, maar over een paar maanden zullen zij door vele duo’s vergezeld worden. Een fraaie trouwlocatie op korte afstand van een uniek hotel waar je de huwelijksnacht in door kunt brengen.
Algemene indruk
De buitenkant van het stadhuis is prachtig en uniek. Er is geen gebouw in de wereld dat er zelfs maar op lijkt. De binnenkant van het gebouw is minder uniek. Het is nergens protserig, maar wel heel smaakvol. Het is vooral fijn dat het zo’n licht gebouw is (er zijn vele honderden ramen) en dat je van beide kanten een prachtig uitzicht hebt. Aan de ene kant zicht op de snel evoluerende stad, aan de andere kant de dorpskernen en de nooit veranderende polders die lopen tot aan de Noordzee.
Paul Laport
Steunfractielid GroenLinks