Door: Bert Boer.
Rijkswaterstaat had vanmiddag de bewoners van Het Kalf, die er jaren voor gestreden hebben, uitgenodigd om het gloednieuwe scherm te komen bekijken. David Sluis nodigde op zijn beurt mij uit, omdat ik in 2007 via de gemeenteraad en de Tweede Kamer (amendement Wijnand Duijvendijk) een doorbraak wist te bereiken. Het project is bijna klaar.

 

Het was een genoegen om op deze zonnige middag het geluidsscherm van nabij te zien. Als je er met de auto langs rijdt storen geluidsschermen alleen maar, omdat je niets meer van het landschap ziet. Het scherm is 800 meter lang en drie meter hoog. Een heel gedegen en solide constructie voorzien van een dikke geluidsabsorberende laag van een soort steenwol. Zonodig kan het scherm nog verhoogd worden. Zowel aan de kant van de polder als aan de kant van de snelweg is in totaal meer dan 4.000 klimopstekjes geplaatst. Twee seizoenen verder is het dus een geheel groene wand. Ook zijn er enkele veilige vluchtwegen gemaakt. Tot mijn tevredenheid is gedacht aan de vele padden, die in de sloot langs de snelweg zitten. Door een lage afrastering worden ze geleid naar een buis onder de snelweg, waardoor ze veilig naar de polder aan de andere kant kunnen. De bewoners zijn zeer tevreden dat het nu zover is en dat de metershoge stapels documenten en processtukken definitief kunnen worden opgeborgen.

De strijd is gevoerd op drie fronten: de bewoners, wethouder Linnekamp en de raad. De bewoners hadden berekend dat met de aanleg van de spitsstrook op de A7 de geluidsoverlast zo zou toenemen, dat de leefbaarheid in de buurt ernstig geschaad zou worden. Zij hebben met Rijkswaterstaat eindeloos gesteggeld over de te verwachten verkeersintensiteit en over het moment. Want de normen van RWS waren per een bepaalde datum versoepeld. Uiteindelijk zijn zij gaan procederen via bezwaarprocedures. Robert Linnekamp onderhandelde namens Zaanstad met RWS, maar dat verliep ook uiterst moeizaam. De gemeenteraad heeft, ondertekend door alle fracties, een brief naar minister Eurlings geschreven met een afschrift naar de Tweede Kamer. Op mijn aandringen heeft Wijnand Duijvendak najaar 2007 een amendement op de begroting voor RWS ingediend voor 2 miljoen euro. Minister Eurlings greep in en beloofde het te zullen oplossen, mits Duijvendak zijn amendement introk. Dat was een mooie toezegging maar Robert Linnekamp moest het nog verder afronden met RWS. En de bewoners stonden voor de moeilijke vraag of zij hun bezwaarprocedure wilden stoppen. Na veel spannende weken kwam het in januari 2008 rond. RWS zegde drie geluidsschermen toe: op de A7 bij het Kalf, op de A8 bij Westerkoog en bij Poelenburg. Zaanstad moest nog wel bijbetalen. Al met al een geslaagd voorbeeld van de invloed van volhardende en deskundige bewonersparticipatie.

Bert Boer, 9 februari 2011.