Vrijdag 6 januari weren wij opgeschrikt door een zich verspreidende olievlek in het Noordzeekanaal met een lengte van vele kilometers. Ontstaan door een aanvaring tussen twee schepen op maandag. Kan gebeuren in een behoorlijk drukke haven, zou je denken. Wat mij heeft verbaasd is dat het na 4 dagen nog zo uit de hand heeft kunnen lopen. Na de aanvaring op maandag is er adequaat gereageerd door de plek af te sluiten met olieschermen. Vervolgens is er veel te lang gewacht op actie van de eigenaar van de beschadigde tanker. De troep had zo snel mogelijk opgezogen moeten worden. Pas toen het uit de hand ging lopen op donderdagavond kwam Rijkswaterstaat in actie. Zeker nu het steeds drukker gaat worden in het Noordzeekanaal gebied mede door de uitbreiding van de benzine overslag, moeten hier lessen uit getrokken worden. Wij zullen het College van Zaanstad hier op aanspreken en hebben de volgende vragen hierover gesteld:
1 Wanneer is het College van B en W van Zaanstad op de hoogte gesteld van de aanvaring tussen de twee schepen?
2 Is het College van B en W van Zaanstad betrokken geweest bij het opstellen van een plan van aanpak voor de bestrijding van de ontstane lekkage? Zo nee, is het College met ons van mening dat Zaanstad als direct belanghebbende daar wel een rol in heeft?
3 Waarom is er door het College van B en W van Zaanstad geen persbericht uitgevaardigd zodat bewoners in de buurt van het Noordzeekanaal en de Voorzaan op de hoogte waren van mogelijke gevolgen?
4 Heeft het College een verklaring voor het feit dat de 100 kubieke meter gelekte olie niet binnen drie dagen kon worden opgeruimd?
5 Hoeveel en wat voor soort bestrijdingsvaartuigen zijn er in het Noordzeekanaalgebied die bij dit soort incidenten ingezet kunnen worden?
6 Is het College van B en W van mening dat er in het Noordzeekanaalgebied voldoende bestrijdingsvaartuigen voor dit soort incidenten aanwezig zijn, met name ook in het licht van de uitbreiding van de haven en een toename van op- en overslag van met name oliehoudende producten?
Namens de fractie van GroenLinks,
Kees van den Berg