5 maart was er in deze raadszaal een eerste bespreking over de verkiezingsuitslag en hoe verder.
Algemeen was de uitspraak en door ons ook geuit dat de enige reële coalitie gevormd zou kunnen worden met als romp de PvdA en de VVD. Zo had de kiezer gesproken.
De laatste zin uit onze bijdrage toen was deze: wij hopen dat de ingeslagen weg naar verduurzaming en het sociale beleid wordt voortgezet. Dat zou in ieder geval onze inzet zijn bij de verkennende besprekingen die zouden gaan volgen.
Nu, anderhalve maand later, ligt er een coalitieakkoord waarin wij deze elementen duidelijk in terugzien. Duurzaamheid en ambitie blijft hoog in het Zaanse vaandel staan en het huidige minimabeleid blijft gehandhaafd.
Het is een akkoord op hoofdlijnen. Met zowel aandacht voor de wijken door besteding van een deel van de Nuon-gelden (4 miljoen per jaar) voor het opknappen van de openbare ruimte, voor participatie van bewoners via wijkoverleggen of anderszins met een belangrijke rol voor de wijkmanager. En aandacht voor onze positie als stad in de metropoolregio Amsterdam. Met als perspectief voor de langere termijn het onlangs vastgestelde Zaans evenwicht.
Een akkoord op hoofdlijnen, geschreven in en voor een tijd die zijn weerga niet kent. Nog nooit heeft er zo’n grote opgave voor ons gelegen. In 4 jaar waarschijnlijk 18 miljoen bezuinigen en dan zijn we nog maar halverwege. Want in 2018 zal volgens de huidige ramingen de teller op 35 miljoen moeten staan.
Nog zijn er diverse onzekerheden. Eerst de uitslag van de landelijke verkiezingen op 9 juni. Dan de vraag welke regeringscoalitie er komt met welk beleid. Het is nog maar de vraag of wij bij de begroting van november precies zullen weten waar wij aan toe zijn. Maar regeren is vooruitzien en we zullen ons moeten voorbereiden op forse bezuinigingen. De zoekrichtingen zijn in de financiële paragraaf aangegeven. De uitwerking volgt in de loop van dit jaar.
Belangrijk is dat een doel op de lange termijn in zicht blijft. Met Zaans Evenwicht hebben we een goed perspectief voor de lange termijn: diversiteit en duurzaamheid. Een stad waarin iedereen kan meedoen en discriminatie niet wordt getolereerd. En een stad waarin we van de bewoners vragen, zeker in de komende stormachtige tijden, samen de verantwoordelijkheid te delen. Het wordt alle hens aan dek. We zullen offers vragen maar ook opvang bieden voor diegenen die uit de boot dreigen te vallen.
Wij hebben ingestemd met een iets andere insteek ten aanzien van de woningvoorraad en mogelijk ook de woonruimteverdeling. Wij zullen de effecten daarvan kritisch blijven volgen. Belangrijk is de aandacht voor voldoende aanbod aan zorgwoningen en de kwaliteit in het sociale segment. Daarbij hebben de komende 4 jaar drie doelgroepen onze bijzondere aandacht: jongeren, ouderen en mensen die behoefte hebben aan een zorgwoning. En om de doorstroming te verbeteren kunnen we vooruitlopend op rijksbeleid, gaan experimenteren met maatregelen zoals “huur op maat”.
Onze Algemene Ledenvergadering was ook het meest kritisch op dit punt. Niettemin is het coalitieakkoord door onze leden unaniem aangenomen.
In deze turbulente tijd hebben wij vertrouwen in de partijen waarmee wij samen dit College willen en zullen gaan vormen. Daar hebben de afgelopen weken een goede basis voor gelegd. De ondersteunende rol van de betrokken ambtenaren en al diegenen die op de achtergrond actief waren willen wij bij deze graag voor het voetlicht brengen en hen hartelijk bedanken voor al het werk.
We hebben een College kunnen vormen met een brede samenstelling, waarin bereidheid is om naar elkaars soms verschillende standpunten te luisteren en die te respecteren. Om ook in moeilijke tijden samen te bouwen aan een duurzame en sociale stad, die aantrekkelijk blijft om in te wonen, te leven en te werken.
Kees van den Berg