GroenLinks heeft bij de uitbreiding van Nauerna altijd een belangrijk voorbehoud gemaakt: Mits het milieutechnisch verantwoord is. Daarom hebben we steeds gehamerd op een eindbeslissing door de raad. Maar gaandeweg bleek dat het college daar anders over dacht. Binnen de collegepartijen stond GroenLinks lange tijd alleen. Gelukkig ging van de week de PvdA om.
De ophoging van de vuilstort op Nauerna is een lastig onderwerp. Ooit is de bewoners beloofd dat het omstreeks 2012 afgelopen zou zijn met de vuilstort. Vervolgens zou er een mooi park op worden aangelegd. Op de CSM-slibvelden zou een nieuwe vuilstort komen. Maar Amsterdam wilde bij nader inzien liever een andere bestemming voor die terreinen en stelde in overleg met de provincie een ruil voor met Nauerna. Dat had veel voordelen: dubbel ruimtegebruik, in Nederland vervuilde grond wordt in eigen land verwerkt en - zo werd ons verteld – voor dit soort zwaar vervuilde grond was Nauerna zo een beetje de enige geschikte plek. Financieel ging het 13 miljoen opleveren voor Zaanstad, want afval is tegenwoordig big business.
Maar onze zorg voor de milieu-technische gevolgen is groot. Vandaar dat GroenLinks zowel in 2007 en 2008 heeft geëist dat de eindbeslissing, als alle procedures doorlopen zijn, door onze eigen gemeenteraad genomen zou worden. Aanvankelijk heeft wethouder Keijzer dat toegezegd. In het voorjaar kwamen wij er achter dat dit helemaal niet het geval was. De vrijstelling is buiten de raad om verleend en de milieuvergunning werd door de provincie geregeld. We hebben daarover in juli 2009 schriftelijke vragen gesteld. Omdat we het niet eens waren met de beantwoording vervolgens een agenda-initiatief voor bespreking in het Zaanstad Beraad genomen. Die bespreking resulteerde in het stellen van een serie schriftelijke vragen door GroenLinks, die werd aangevuld met vragen van de PvdA, SP en ZOG. Met de beantwoording hiervan waren we opnieuw niet tevreden. Door deze gang van zaken weten we inmiddels dat er vanuit het ministerie van VROM een moratorium (tijdelijke opschorting) op uitbreiding van stortplaatsen rust en dat de bewering dat de vervuilde grond vrijwel alleen door Nauerna kon worden opgevangen, absoluut niet klopt.
Wij zijn al die tijd goed geïnformeerd door de bewoners, verenigd in de Belangengroep Nauerna, die zeer zakelijk en deskundig opereren. Hun zorgen zijn zeer groot over tal van zaken zoals de kwaliteit van de onderafdichting, de (kwel)waterstand, het voldoen aan de EU-richtlijnen, de klink en de zetting van de berg, en de bovenafdichting, die er na 30 jaar moet zijn. Op 30 oktober oordeelde de rechter dat Zaanstad de procedure moet stopzetten om dat de capaciteitsruil met de CSM-slibvelden door VROM niet wordt toegestaan en omdat de bovenafdichting na 30 jaar moet plaatsvinden. Het college was het hiermee niet eens en legde de raad voor om opnieuw het besluit voor de ophoging te nemen.
Tegelijkertijd wilde het college toch ook meer zekerheid over de gevolgen voor het milieu en heeft zij aan een onafhankelijk adviesbureau opdracht gegeven om eind december 2009 met een second opinion rapport te komen. De raad heeft nu besloten om met een nieuw besluit over de ophoging te wachten tot dat rapport ontvangen en besproken is. We zijn niet bij de opdracht betrokken geweest, dus misschien worden niet alle zorgpunten behandeld.
De afspraken met wethouder Keijzer zijn nu als volgt:
- het second opinion onderzoek van Tauw, Witteveen+Bos komt eind december en wordt besproken in de raad.
- als de uitkomsten niet goed zijn wordt aan de provincie en Afvalzorg verteld dat Zaanstad van de ophoging afziet.
- als het rapport niet alle zorgpunten van de bewoners en de raad behandelt komt er een aanvullende opdracht met hetzelfde traject.
- ook als de uitruil met de CSM-slibvelden niet is toegestaan, ontstaat er een nieuwe situatie en nieuwe besluitvorming.
Inmiddels zijn er berichten dat er in de omgeving van Nauerna relatief veel kinderen geboren worden met aangeboren afwijkingen. Als dat zo is, is dat heel ernstig. De GGD heeft op zich genomen om dit op korte termijn te onderzoeken.
GroenLinks is verheugd dat deze belangrijke kwestie nu de aandacht krijgt die het verdient en dat de gemeenteraad de uiteindelijke beslissing kan nemen, als alle informatie beschikbaar is. Daar zijn we steeds voor gegaan.
Bert Boer