Kadernota GroenLinks Zaanstad door Bert Boer:

The Green Deal.
We zitten midden in een economische crisis. Het raakt onze inwoners meer en meer. Zo maar je baan kwijt, langer wachten op een betaalbaar huis en stijgende lasten. Tegelijk zitten we in een klimaatcrisis...

De lucht is vervuild, de zee stijgt en er valt meer regen dan ooit. Toch is er geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel. GroenLinks ziet ook veel kansen. Nieuwe werkgelegenheid combineren met verbeteringen van het milieu. The Green Deal. Te denken valt aan een grotere inzet voor duurzame energie zoals windmolens, zonnepanelen en biomassa. De vorming van een lokaal energiefonds uit de opbrengst van NUON kan een extra impuls geven. Het hoognodige funderingsherstel bij veel woningen combineert ook duurzaamheid en werkgelegenheid. Met steun van het rijk kan de isolatie van woningen bevorderd worden door een lagere BTW en met groene woonbonnen voor glasisolatie. 

Vz., gelijktijdige behandeling van de jaarrekening en de kadernota geven een interessante combinatie van verantwoording, bestendiging van beleid en toekomstvisie. Mede gevoed door Perspectief op de stad. Op het gebied van milieu en klimaatbeleid zijn belangrijke stappen gezet en plannen ontwikkeld. Terecht stelt de Kadernota dat milieubeleid een kernopgave is voor Zaanstad om een aantrekkelijke woon- en werkgemeente te worden. Wij waarderen de resultaten op het gebied van sociale zaken, arbeidsintegratie, werkgelegenheid en de WMO. Belangrijke vorderingen zijn gemaakt bij dierenwelzijn, onderwijshuisvesting, verkeer en vervoer en plannen met het Hembrugterrein. 
Door een standvastig beleid wordt Zaanstad financieel geleidelijk wat sterker en wij complimenteren het College met de goedkeuring van de jaarrekening 2008, al moet er op financiëel-administratief gebied nog een aanzienlijke verbeterslag gemaakt worden. Des te belangrijker nu we financieel en economisch in zwaar weer zitten.

Subsidiebeleid. 
Tijdens de collegeonderhandelingen heeft GroenLinks al aan de orde gesteld dat ons beleid van loon- en prijscompensatie voor subsidie-afhankelijke instellingen te grote onzekerheden biedt. “Samen de trap op – samen de trap af” betekent in 2010 nul procent verhoging. Terwijl lonen en prijzen stijgen. Dat is funest voor alle maatschappelijke en culturele instellingen, die relatief weinig andere inkomsten hebben. Wij bepleiten opnieuw om meerjarenafspraken te maken en een vereveningsfonds in te stellen (motie GL en CDA).

Cultuur.
In de Kadernota wordt een oplossing geboden voor poppodium De Kade en filmhuis DeFabriek en gedeeltelijk voor Fluxus. Dat waarderen wij zeer, want deze cultuurinstellingen bieden veel voor de liefhebbers en zijn onmisbaar voor een middelgrote stad.
In 2011 stopt echter de subsidie voor Zaanradio, die met 130 vrijwilligers de hele week uitzendingen verzorgd. Wij pleiten voor het behoud van Zaanradio, waarbij we ons kunnen voorstellen dat de stichting voor een deel eigen inkomsten gaat genereren (motie). 
In 2011 stopt eveneens de subsidiering van het MUZ-theater, een waardevolle instelling om scholieren vertrouwd te maken met cultuur. Onlangs traden ze nog in Parijs op. Fantastisch! Zaanstad moet het MUZtheater laten overleven om in 2011 een nieuwe subsidieaanvraag bij het rijk en provincie te kunnen doen (motie).
De biebboot, een geweldig initiatief, moet nu maar gauw gaan varen. Wij verzoeken de wethouder de vergunning en leninggarantie met spoed te verstrekken.
De bouw van de bibliotheek boven het spoor is vertraagd. Als het doorgaat kan het wel eens een stuk duurder worden. Garandeert de wethouder nog steeds dat de Bieb voldoende gecompenseerd gaat worden als de gedachte huurprijs omhoog gaat?

Sport.
Het subsidiebeleid staat nu op de rails en een aantal verenigingen hebben nieuwe velden. Het sportbeleid komt nu goed op gang. Door allerlei oorzaken gaat de sport-ontwikkeling in Zaanstad Noord bij de Omzoom helaas te traag.

Locale heffingen.
Volgens afspraak behoren deze kostendekkend te zijn. Wij zijn er niet gelukkig mee dat van tijd tot tijd nieuwe kostenelementen er aan worden toegevoegd. Nu weer de veegkosten bij zowel lozingsrecht als de afvalstoffenheffing. Kunnen we afspreken dat er voor de komende jaren geen nieuwe elementen worden toegevoegd? De verhoging van de ASH is trouwens inclusief die veegkosten niet nodig. Zowel in 2007 als in 2008 werd er voldoende geld overgehouden. Wil het College dit bevestigen, want in de commissies hoorden we verschillende meningen? ( motie).

Economie
Het wemelt momenteel van ondernemende mensen met schone en slimme oplossingen voor de milieuproblemen waar we mee kampen. Zulke ondernemers moeten we hier in Zaanstad de ruimte geven. We stellen daarom voor aan de economische structuurversterking een peiler toe te voegen: Groen Ondernemerschap! (zie ook motie CU en GL).
Circa 45 “nieuwe Nederlanders” zijn met succes begeleid naar het starten van een eigen onderneming. Onder hen veel vrouwen. Ook mensen die in een uitkering zaten. Wij bepleiten om het project Kleurrijk ondernemen juist in deze tijd te continueren ( motie).  

Woningbouw.
De vertragingen door de ingezakte economie bij de woningbouwprojecten en de stadsontwikkeling van Inverdan kosten niet alleen veel geld, maar zijn tegelijk een rem op onze ontwikkeling naar een aantrekkelijke en leefbare stad. Wij verzoeken het College na te gaan in welke mate door aanpassing van de plannen projecten kunnen doorgaan, bijv. door meer betaalbare huurwoningen te bouwen, waaraan nog veel behoefte is. (gezien de stijging van de inschrijvingsduur naar 6.8jr.). (moties SP en GL)  

Startersleningen koopwoningen.
Zaanstad heeft de fraaie BKZ-regeling, die onlangs nog iets is verruimd. Daarvan wordt in bescheiden mate gebruik gemaakt. Wij werden onlangs geattendeerd op de Amsterdamse Starterslening, in samenwerking met het VROM. Deze starterslening, die de doorstroming stimuleert, is voor een grotere inkomenscategorie toepasbaar en voor meer woningen. Wij verzoeken het College na te gaan of de starterslening supplementair kan worden ingevoerd. (motie GL en SP).  

Inhuur derden en extern advies.
Een zekere mate van inhuur is onvermijdelijk en kan zelfs wenselijk zijn. Gespecialiseerde kennis, een onafhankelijk oordeel, interim personeel op vacante sleutelposities, enz. Het heeft echter ook nadelen. Het is doorgaans zeer duur, het zijn voorbijgangers, de kwaliteit is niet altijd goed en er is een neiging om de adviezen (te) uitgebreid op te schrijven. Vanuit dat oogpunt is het aantrekkelijk om waar mogelijk te investeren in eigen, goed opgeleid en flexibel inzetbaar personeel. Het collegeprogramma is op dit punt helder en stelt als doel de kosten in vier jaar terug te brengen naar 16 miljoen. Naar aanleiding van een motie, die door vrijwel de gehele raad (op het CDA na) werd gesteund verscheen in oktober 2007 de notitie Visie en Referentiekader Inhuur Derden. In 2007 zakten de uitgaven naar 17.4 miljoen, maar in 2008 is het weer gegroeid naar een nooit vertoond record van bijna 21 miljoen. Vervolgens wordt in een raadsinformatiebrief medegedeeld dat het in 2009 en komende jaren niet beter zal zijn. Terwijl we regelmatig geconfronteerd worden met gebrek aan menskracht en behoefte aan meer personeel: in de financiëel-administratieve sfeer, voor klachtenafhandeling, uitbreiding taken wijkmanagement, buurthuiswerkers, jongerenregisseurs, enz.
De raad geeft de kaders. Invulling en uitvoering is aan het College. Wij verzoeken het College daarom vòòr de Begrotingsbesprekingen dit najaar aan te geven hoe het personeelsbeleid zal zijn in een efficiënte organisatie, gericht op reductie van Inhuur derden en extern advies, en welke toetsingskaders daaraan verbonden zijn. (motie GL, VVD, PvdA)

Cameratoezicht.
Wij staan zeer terughoudend ten aanzien van cameratoezicht en wensen dat dan ook niet uit te breiden (motie).

Internationale Solidariteit.
Nu we op het punt staan Millenniumgemeente te worden en de ramen naar de wereld open zetten zal het budget hiervoor geleidelijk verhoogd worden tot 1 euro per inwoner (motie).  

Multicultureel.
Onze vreugde over de goede verkiezingsuitslag voor GroenLinks wordt getemperd door het succes van de nationalist Wilders. Met zijn ondemocratisch georganiseerde PVV zet hij bevolkingsgroepen met een andere godsdienst aan de kant en gruwt hij van de multiculturele samenleving. Een zwart verhaal. In Zaanstad werd zijn club de grootste in de uitslag, terwijl hier mede dankzij tal van goed opererende zelforganisaties, toch nauwelijks problemen zijn. Je schrikt er gewoon van dat in de eens zo rode Zaanstreek zoveel proteststemmers blijken te wonen. Die uit angst of uit eigenbelang nu conservatief rechts stemmen. 
GroenLinks heeft een ander verhaal. Een verhaal van menswaardigheid en solidariteit. Van vrijheid en van vrede. Van de rijkdom van de verschillende culturen. Van gelijkwaardigheid, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. En van behoedzaam omgaan met de natuur. Een verhaal van hoop en vertrouwen, dat licht brengt en kansen biedt. Waarmee wij de onnodige angst willen wegnemen. En de toeschouwersdemocratie willen omzetten naar een democratie van betrokken burgers.
Dat is de toekomst waarvoor wij gaan.  

Bert Boer – 25 juni 2009.