Op 8 januari jl. stelde de Pvda samen met GL actualiteitenvragen over Huzur. De aanleiding
hiervoor was het artikel in het Noord Hollands Dagblad van vrijdag 2 januari 2009 waarin
kon worden vernomen dat de droom van de Turkse ouderenvereniging Huzur om in de
Kleurenbuurt in Zaandam een woongroep te realiseren niet doorging. De gesprekken tussen Huzur en ZVH waren in mei 2006 al in gang gezet. Samen met ZVH werd een plan bedacht. Volgens dit plan zou een woongroep voor Turkse ouderen komen met 20 woningen waarbij per woning 3 ouderen ingeschreven zouden staan. Voor deze woongroep toonden 60 huishoudens interesse. Wethouder Corrie Noom, enkele raadsleden en mogelijke bewoners bezochten naar aanleiding hiervan woongroepen in Haarlem en Rotterdam. Door de ouderenvereniging Huzur werd een architect ingeschakeld.
In januari jl. bleek dat in het sociaal plan voor de Kleurenbuurt was vastgelegd dat eigen bewoners voorrang kregen bij het toewijzen van nieuwe woningen. Dit plan was zonder inspraak van Huzur tot stand gekomen. ZVH had Huzur per brief meegedeeld dat wegens de kredietcrisis de afdeling Anders Wonen (die ook de woongroep organiseert) werd opgeheven. En dat alle projecten in gesprekfase werden stopgezet, waaronder het plan met betrekking tot de woongroep voor Turkse ouderen. Huzur werd door ZVH gewezen op kansen in Poelenburg als onderdeel van het nieuwe Masterplan omdat ze geen verdere opties hadden.
We zijn nu twee maanden verder.
Op grond van artikel 51 van het reglement van de orde stellen de fracties van de PvdA en GL de volgende vragen aan het college van B&W:
1. Wat is uit het gesprek tussen het college en ZVH gekomen?
2. Waren volgens het college rechtmatige gronden voor ZVH om zich terag te trekken uit dit project ondanks de harde toezeggingen die zijn gedaan?
3. Zo nee, is het college van mening dat ZVH deze toezeggingen gestand moet doen en zijn verantwoordelijkheid moet blijven nemen, mogelijk door een voorziening voor een groter gebied zoals heel Zaandam Zuid Oost?
4. Wat zijn de kansen voor een woongroep voor Huzur in Poelenburg als onderdeel van het nieuwe Masterplan? Zijn daar al gesprekken over geweest met Parteon en Huzur zelf?
5. Zou het niet wenselijk en mogelijk zijn om een betaalbare woongroep voor Huzur te realiseren binnen Inverdan?
Songül Mutluer - PvdA
Sevinç Kük - GL
Het College heeft als volgt daarop geantwoord:
1. Het onderwerp is op 12 januari jl. besproken in het reguliere overleg tussen de wethouder en de directeur van ZVH. Gelet op de beoogde aantallen is de Kleurenbuurt buiten beeld. In het sociaal plan van de Kleurenbuurt zijn namelijk de woningen voor een bijzondere doeigroep bestemd voor de mensen uit de Kleurenbuurt zelf. Ook financieel is de gewenste woonvorm lastig te realiseren. Voor
Poelenburg ziet ZVH zeker kansen. Afgesproken is het dat vanuit het gebiedsmanagement de betekenis van zo'n woonvorm onder de aandacht zal worden gebracht.
2. Zoals in de beantwoording van vraag 1 is aangegeven, is hangt dit besluit van ZVH samen met het sociaal plan voor de Kleurenbuurt, een plan dat zij in overleg met de bewonerscommissies van de Kleurenbuurt hebben gemaakt. ZVH heeft aangegeven het te betreuren dat zij toezeggingen heeft gedaan aan Huzur die ze niet waar heeft kunnen maken. Tussen gemeente en ZVH zijn hierover geen afspraken gemaakt.
3. De gemeente staat achter het ontwikkelen van een woonvorm voor Turkse ouderen. Dit hoeft echter niet per se in de Kleurenbuurt of door ZVH opgepakt te worden, er zijn ook andere mogelijkheden.
4. De kansen zijn reeel. Het idee is opgenomen in het sociaal programma Poelenburg, een programma dat door vier betrokken partijen is opgesteld (gemeente, Parteon, ZVH, Rochdale). Het voorstel wordt pas uitgewerkt na besluitvoering over het uitvoeringsprogramma en na verdeling van projecten over de verschillende ontwikkelaars. Parteon en Rochdale hebben aangegeven welwiliend tegenover het idee te staan. Er heeft geen gesprek tussen Parteon en Huzur plaatsgevonden. De haalbaarheid van de plannen kan verder worden vergroot door met Huzur in gesprek te gaan om tot meer realistische woonwensen te komen. De huurprijs die Huzur op het oog heeft, is via nieuwbouw niet te realiseren. Een andere, wellicht betere optie is binnen de bestaande bouw naar mogelijkheden te zoeken. Het is bijvoorbeeld mogelijk een galerij van een flat te bestemmen voor een woongroep en daarbij een woning in te richten voor gemeenschappelijk gebruik. Hierbij zou aangesloten kunnen worden bij renovaties van flats in Poelenburg. Een volgende stap is het oprichten van een rechtspersoon die als serieuze gesprekspartner dient voor de corporatie die dit idee oppakt.
5. Zoals hiervoor aangegeven is juist de huurprijs van de woningen een onderwerp van gesprek. Een locatie als Inverdan biedt wat dat betreft niet meer kansen dan Poelenburg. In het vertrouwen u voldoende te hebben ge'i'nformeerd.
Hoogachtend,
het College van Burgemeester en Wethoouders van Zaanstad