Deze senioren maken deel uit van de eerste generatie Turken die al veertig jaar in Nederland woont. Zij zijn in de jaren 60 naar Nederland gekomen om meer geld te verdienen zodat zij aan hun kinderen een betere toekomst kunnen bieden. Deze groep ouderen is nooit teruggaan. Eerst werd hun gezin hierheen gehaald; later hebben zij hier kleinkinderen gekregen. Als zij teruggaan naar hun vaderland, dan hebben zij heimwee naar Nederland en als zij in Nederland zijn, hebben zij heimwee naar hun eigen geboorteland. Maar zij behoren nu tot de Nederlandse ouderen met een andere achtergrond en cultuur. Deze ouderen hebben een vereniging opgericht met de naam Huzur wat gelukkig en rust betekent.
Twee jaar geleden hebben het bestuur van de Huzur en de woningbouwvereniging ZVH een plan bedacht om de woonwens van de Turkse senioren te vervullen. Er zou een woongroep komen waarin deze groepen bij elkaar zouden kunnen wonen. Sinds 2006 zijn de twee partijen aan het overleggen en het plannen maken om een woongroep te kunnen opzetten in de Kleurenbuurt. Er zijn een aantal excursies georganiseerd waarmee vanuit de gemeente ook een aantal raadsleden en wethouder Corrie Noom zijn meegegaan om een paar soortgelijke woongroepen te kunnen bekijken. In die periode had de ouderenvereniging Huzur ook al een architect ingeschakeld. Hun Droom zou binnenkort gerealiseerd worden.
Helaas duurde de droom niet lang…… Wij hebben in het Noord Hollands Dagblad van vrijdag 2 januari j.l. kunnen lezen dat de droom van de Turkse Vereniging Huzur in de kleurenbuurt
niet in vervulling kan gaan. Het bestuur van Huzur kreeg een brief van ZVH met de mededeling dat het project niet realiseerbaar is. Wegens de kredietcrisis is de afdeling “Anders Wonen” opgeheven. Hieronder viel ook het plan waar de Huzurleden van droomden.
Dit bericht heeft de GroenLinks fractie heel erg teleurgesteld. Wij hebben een heel goed contact met deze vereniging. GroenLinks vindt het heel belangrijk dat deze groep mensen in deze levensfase bij elkaar kan wonen. Omdat deze ouderen onderling sterk betrokken zijn, willen zij zoveel mogelijk bij elkaar wonen voor wederzijdse hulp en ondersteuning. Zij begrijpen elkaar veel beter, omdat zij hetzelfde verleden hebben: Gastarbeiders die in de jaren 60 naar Nederland zijn gekomen om geld te verdienen en ooit weer terug te kunnen gaan…
Daarom hebben GroenLinks en de PvdA een rondvraag gesteld aan de wethouder van wonen Piet Keizer en de wethouder van sociale cohesie Corrie Noom. Deze wethouders hebben onder andere de volgende toezegging gedaan: Zij zullen het gesprek aangaan met de woningbouwvereniging en hun vragen om met een ander voorstel te komen. Zij zullen ook in het masterplan Poelenburg kijken of daar eventueel mogelijkheden zijn. Gelukkig is er ook een projectleider uit Amsterdam aangesteld die ervaring heeft met dergelijke projecten. Wij zullen op de hoogte gehouden worden door de wethouders over de verdere ontwikkelingen.
Sevinç Kük