Nog geen 200 mensen uit het hele land hielden zaterdag 20 december een demonstratieve optocht tegen alle vormen van dierenleed. Zoals zij zelf verklaarden: beslist vreedzaam en geweldloos. Toch was er een giga politiemacht op de been. Nergens is zoveel repressie als in Zaanstad zeiden zij. Bert Boer was erbij en vraagt zich af: door wie komt dat nou?
“Respect voor dieren” is een bevlogen groep van wat oudere, maar vooral veel jonge mensen die het dierenleed radicaal willen uitbannen. Zij zijn tegen dierenhandel, circusdieren, fokken voor bont, de bio-industrie en alle vormen van dierproeven. Alle lederwaren zijn ook uit den boze of het nu tassen zijn of schoenen. Dat laatste gaat voor mij te ver. Maar ja, de meesten zijn veganisten terwijl ik met zo min mogelijk vlees eten me nog niet eens vegetariër mag noemen. Een paar keer per maand demonstreren zij in Nederlandse of Belgische steden. Hun inzet is groot. Ik sprak mensen uit Maastricht, Leusden en Emmen. De organisatie is goed verzorgd. Op de verzamelplek kon je behalve koffie, thee en frisdrank zelfs een warme maaltijd krijgen. Op karretjes en bakfietsen wordt grote geluidsapparatuur meegenomen, er zijn spandoeken, kleine handmicrofoons en er is veel informatiemateriaal. Er deden betrekkelijk weinig Zaankanters mee.
Toen ik tegen één uur kwam aanlopen waren er nog weinig mensen. Wel al vier agenten te paard, een helikopter in de lucht en een aantal andere agenten. Die herkenden mij als raadslid en vroegen of ik misschien kon bemiddelen in een uiterste poging een confrontatie te voorkomen. De organisatoren weigerden namelijk elk overleg met de politie en waren niet op de uitnodiging voor een gesprek met burgemeester Faber ingegaan. De politie was akkoord met de demonstratie, maar wilde de stoet niet over de Gedempte Gracht hebben. Wel mochten ze op de kop van de Gracht een toespraak houden (gericht tegen Rentenaar) en later bij de Vishalte (gericht tegen een cosmeticazaak). Verder bij Intersport, bij een slager en bij Fahner’s Lederhandel.
Ik sprak met woordvoerster Debbie (die mij herkende van een herdenking bij de bajesboten) en Aad Verburg (steunfractielid ROSA). Zij stellen zich op het standpunt dat zij volgens de Grondwet te allen tijde mogen demonstreren waar zij dat willen. Daar heeft de politie niets mee te maken. Als zij de Gedempte Gracht op willen doen ze dat gewoon. Mijn argumenten dat in Amsterdam voor demonstraties ook altijd afspraken worden gemaakt met de politie en dat de Gedempte Gracht met de paviljoens en veel winkelend publiek toch wel lastig kan zijn, haalden helaas niets uit.
De politiemacht werd als maar groter. Vele tientallen agenten, een heel peloton mountainbikers, inmiddels zes politieruiters, politieauto’s, een motoragent, de M.E. achter de hand, het kon niet op.
De Gedempte Gracht werd hermetisch afgesloten. Na een kwartier van oplopende spanning, pakte een jonge Zaanse een microfoon. Laten we onze demonstratie niet door de politie laten mislukken en gewoon verder gaan, riep ze. Gewillig begaf de optocht zich naar de Stationsstraat.
Die giga politiemacht kwam heel overdreven over. Dat had echt wel minder kunnen zijn. Maar “Respect voor dieren” heeft helaas geen begrip voor normaal overleg over een demo en dat maakt de acties voor de politie onvoorspelbaar. Deze bevlogen activisten zouden hierover bij zichzelf te rade moeten gaan. Want ik vraag me af of hun goedbedoelde actie bij het publiek zo wel sympathie oproept. Misschien zelfs contra-productief is. Dat zou jammer zijn, want zij verdienen beter.
Bert Boer.