Veel gaat goed. Zonder volledig te zijn noemen wij de stadsontwikkeling, de werkgelegenheid, het sociale beleid, onderwijs, invoering WMO, het milieubeleid, het Zaanse Verkeers en Vervoers Plan (ZVVP). Maar ook de boerenmarkt bij de Bullekerk. Een uitstekende combinatie van biologisch voedsel en regionale economie. Dat past bij “het goede leven aan de Zaan”, zoals ons verkiezinggsprogramma heette.
En vandaag de ondertekening van de plannen om van Poelenburg een krachtwijk te maken. Fantastisch!
De financiële situatie van de gemeente vertoont geleidelijk een verbetering. De jaarrekening heeft een batig saldo.
Op een aantal punten willen wij kritiisch ingaan.
- de stelselwijziging van Grondzaken. Die heeft belangrijke voordelen. Oneigenlijke elementen gaan van de balans naar de Verlies en Winst, waardoor een betere transparantie ontstaat.
Allerlei taakstellingen worden echter uitgesteld of afgeschaft, waardoor een tekort van 4.5 miljoen ontstaat. Taakstellingen die ook een “afgeleide” worden van wat we binnenhalen – zijn dat wel goede taakstellingen?. Verder is het de vraag of de wethouders van de projecten zich financieel verantwoordelijk blijven voelen. En de BLS is onduidelijk. Gaat die nu naar de Algemene middelen of naar een investeringsreserve?. We willen dat nog eens goed doorpraten.
- GroenLinks heeft moeite met de verhoging van de tarieven met 1 %. De afspraak om overhead niet toe te rekenen wordt doorbroken. Bovenal is het principieel onjuist om de tarieven te verhogen voor de kosten van handhaving. Kosten die niet direct te maken hebben met de tarieven.
- Zaanstad Internationaal. Stedenbanden met de derde wereld en het behalen van de millenniumdoelen. Kunnen we de notitie nog voor de zomer tegemoet zien? We wachten al zo lang.
- Woningbouw. Eerder hebben wij aangedrongen op reële verwachtingen, omdat het geplande getal voor 2009 hoogst onwaarschijnlijk leek. Dat is nu gebeurd, maar we zijn wel geschrokken van de nieuwe doelstelling. Slechts 4.100 t.o.v. de 5.500. Een forse teruggang en teleurstellend voor de woningzoekenden. Er zijn tal van oorzaken, maar hierbij speelt ongetwijfeld de vele fusies binnen de corporaties een rol.
Wat voor maatregelen kunnen genomen worden om het perspectief te verbeteren?
- Onderwijs. de wethouder is in overleg met de besturen bezig om de Locale Educatieve Agenda op te stellen. GroenLinks is het eens met de commissie Dijsselbloem die tegen de overheden zegt: bemoei je met het “wat”, niet met het “hoe”. Dat betekent dat de politiek het al dan niet toepassen van de CITO-toets aan het onderwijs moet overlaten.
Wij hebben met grote belangstelling de presentatie van de Oudervereniging voor Autisme aangehoord. Wij zien graag dat de wethouder er bij het V.O. op aandringt met spoed voor autistische kinderen geschikte mogelijkheden voor onderwijs te scheppen (motie).
- Cultuur. Groenlinks is zeer bezorgd over de subsidie voor Cultuur. Vorig jaar hebben wij hiervoor al aandacht gevraagd. Als er niets gebeurt, kunnen belangrijke instellingen omvallen en allerlei amateurverenigingen het niet meer bolwerken. Nodig is structureel 530.000 per jaar. Er is nu een vage toezegging voor 280.000, waarvan een deel incidenteel. Dat is onvoldoende (motie).
- Sociaal. Op de bijzondere bijstand is 1 miljoen overgehouden. Daar zijn we niet blij mee, want voor velen is de nood nog groot. Met de nota in december zijn belangrijke verbeteringen ingezet. Gekozen is nu voor intensivering van het bereik van de doelgroep. Mensen met alleen AOW of AOW met een heel klein pensioen zitten vaak te krap. Daarvoor zou een categoriale bijstand kunnen worden ingevoerd. (motie). Mocht er dit jaar opnieuw geld overblijven dan zien wij graag de limieten verhoogd van 110 naar 120%.
- Milieu. Dit beleid krijgt nu extra aandacht. Verbetering luchtkwaliteit, vermindering geluid- en geuroverlast, bodemsaneringen, aanpak asbest, enz. De doelstelling voor 2020 is verhoogd. De financiering van het benodigde bedrag (10 miljoen per jaar) is nog onduidelijk (motie). Overigens verheugt GroenLinks zich er over dat het milieubeleid nu breed gedragen wordt.
- Bomen. Wij zijn bezorgd over de uitvoering van het bomenbeleid. Telkens worden er missers gemaakt, waardoor onnodig of verkeerd gekapt wordt. In de nota bomenbeleid, die binnen afzienbare tijd komt, zien we graag een doelstelling opgenomen van 1 boom per inwoner (motie).
- WMO. De start is goed en Zaanstad wordt gewaardeerd als een van de betere steden. Aan de integraliteit op vier niveau’s wordt gewerkt. Maar ook hier is veel geld overgehouden. Wij weten uit de praktijk dat bij de individuele verstrekkingen wel een erg strikt protocol wordt aangehouden. We bepleiten versoepeling en meer vraaggericht beleid.
- Ontsluiting Westerwatering. GroenLinks heeft destijds, toen de T-kruising werd afgeblazen, gepleit voor aansluiting van de Houtveldweg op de Zuidelijke Randweg. Noch bij de Actualisatie 5, noch in het ZVVP komen we dit tegen (motie).
- Dierenwelzijn. De beloofde notitie hebben wij nog niet ontvangen. Op welke termijn kunnen we die tegemoet zien?
- Sport. Groenlinks wil vooral inzet op de breedtesport. In plaats van enkele kanjers in de top, zien we liever dat alle Zaankanters voldoende bewegen en sporten. De opmerking over VVZ op blz. 59 verbaast ons. Ons is altijd verzekerd dat de verhuizing van VVZ niet uit de sportinvesterigen betaald zou worden. Wil de wethouder dit toelichten?
We begonnen met onze zorg over de ontwikkelingen in de politiek. Een verschuiving naar populisme en rechts-extremisme is gaande. De WAN-partijen, die inspelen op Wantrouwen, Angst en Nationalisme doen het goed. Zie de peilingen. Het zijn maar dagkoersen, maar toch…! Hoe zal de samenstelling van onze raad er in 2010 uitzien? En hoe gaan we daar nu al mee om? Gaan we mee in de simpele tweedeling van “het pure volk” tegenover “de corrupte elite”. Zoeken we het in een steeds hardere opstelling, in sterke leiders, in one-liners? Worden politieke standpunten bepaald door internet-sites met soms grove opmerkingen en zonder echt debat? Laten we ons leiden door de “consument-burgers”?
GroenLinks hoopt vurig van niet. We moeten absoluut heel goed luisteren naar de burgers en naar actiegroepen, we zijn per slot volksvertegenwoordigers. Maar we mogen onze standpunten niet louter laten bepalen door mensen op de publieke tribune, die applaudisseren als precies gezegd wordt wat zij willen horen. Als raad – dhr Groen zei er vorige week ook iets over – komen we op voor alle 142.000 burgers, ook voor hen die niet zo mondig zijn of zelfs helemaal geen stem hebben. Mag dat zo blijven. Want ook voor die laatsten geldt: “Hun zijn net zo goed als ons!”
Bert Boer.