Om te voorkomen dat projectontwikkelaars grote winsten boeken op gemeentegrond waarvoor bouwplannen zijn, moet Zaanstad die grond tijdig opkopen en in bezit houden. Dat hebben we begin 2005 dan ook afgesproken. Maar er is nog geen beleid ontwikkeld en het college wil nu zelfs alle in erfpacht uitgegeven grond in de verkoop doen. GroenLinks is het daarmee volstrekt oneens en diende de onderstaande motie in. Daarover ontstond in de raad op 27 september een stevig debat met wethouder Egberts. Er was een fudamenteel verschil van inzicht. GroenLinks wil strategische grond behouden omdat het op de lange termijn voordeliger is en het de gemeente veel meer grip geeft op de ontwikkelingen van de stad. De wereld van projectontwikkelaars en bouwers is een harde wereld en de gemeente moet zoveel mogelijk positie hebben. Het college hecht er echter aan om op korte termijn zoveel mogelijk geld binnen te halen om haar ambities waar te kunnen maken. In onze ogen korte termijn politiek. Komende generaties zullen de wrange vruchten plukken. Een royale meerderheid van de raad volgde het college. In het bijzonder de volgzame opstelling van linkse partijen zoals ROSA, SP en PvdA vonden wij verbijsterend.

MOTIE

De Gemeenteraad van Zaanstad, in vergadering bijeen op 27 september 2007,

Overwegende

· dat in de nota Sturend Grondbeleid (maart 2005) het behouden van strategische grondposities en het waar mogelijk verwerven of versterken van deze posities een belangrijke hoeksteen van de Sturende Grondvisie is.

· dat de nota gericht is op een pro actief grondbeleid voor de korte, middellange en lange termijn omdat dit de beste manier is om de gemeentelijke regierol te vervullen.

· dat zonder grondposities van de gemeente de winstgevende projecten tot stand zullen komen met overwinsten van de ontwikkelaars.

· dat het daarom korte termijn politiek is en niet in het belang van onze gemeenschap, om strategische posities die onder erfpacht zijn uitgegeven en dus in ons bezit zijn, te verkopen.

· dat bij de onlangs gepresenteerde uitvoeringsvoorstellen van het college strategische locaties echter niet langer worden uitgesloten.

Constaterende

· dat bovendien aan het beleid om te sturen op strategische grondposities nog geen structurele inhoud is gegeven (uitgangspunten zijn nog niet gedefinieerd en een overzicht voor de korte, middellange en lange termijn ontbreekt).

Besluit:

· dat bij het omzetten van erfpacht naar vol eigendom in overeenstemming met de Nota Sturend Grondbeleid van 2005 strategische locaties worden uitgesloten.

· het college tevens te verzoeken om zo spoedig mogelijk de uitgangspunten voor de benoeming van strategische locaties vast te stellen en op basis hiervan het overzicht van strategische locaties op te stellen.

Fractie GroenLinks, Bert Boer