Woningcorporatie Parteon schreef naar de gemeenteraad. Zij willen graag baas over hun geld blijven. Maar minister Bos heeft best een punt. Er is heel veel geld te besteden. Maatschappelijk kapitaal. Van ons allen. Lees ons antwoord.........
Geachte directie,
U schreef de gemeenteraad een brief om ons te betrekken bij de discussie tussen het Kabinet en de Woningcorporaties (AEDES). Het gaat om zo verschrikkelijk veel geld dat zelfs uw nagezonden correctiebrief nog niet klopt: 10 termijnen van 3 miljard geeft immers 300 miljoen per jaar, geen 3 miljoen. Maar dat terzijde. Laten we naar de kern van de zaak kijken:
Wij staan er volledig achter dat minister Bos de vermogensoverschotten van de woning- corporaties wil aanpakken. Waarmee hij een impasse van 10 jaar doorbreekt. Mede door de gestegen huizenprijzen wordt de stille reserve van alle corporaties samen geschat op 220 miljard, waarvan 30 tot 40 miljard mogelijk direct te gebruiken (prof. K. Koedijk, Erasmus Universiteit). Als daarvan 3 miljard in 4 jaar wordt afgeroomd voor de prachtwijken, gaat het dus om slechts 10%. Daarbij moet bedacht worden dat lang niet alle corporaties in ons land even inventief en creatief aan het investeren zijn. De verschillen zijn groot.
Het is ons bekend dat de Zaanse woningcorporaties over het algemeen blijk geven van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Dat betreft niet alleen het stapelen van de stenen, maar ook de sociale leefbaarheid en veiligheid, de sport, het groen, enz. En niet alleen voor de geselecteerde prachtwijk Poelenburg, maar voor alle aandachtswijken waar renovatie en herstructurering aan de orde is. Het ideale beeld is dan ook dat de gemeente en de corporaties goede bondgenoten zijn. Maar de gemeente heeft nauwelijks instrumenten om iets af te dwingen. Van bondgenootschap is geen sprake als de gemeente met de pet in de hand bedremmeld op de stoep van de corporaties moet staan (die trouwens de gemeente- grenzen meer en meer overschrijden). Zo blijkt bijvoorbeeld uit de financiële rapportage (BURAP 1) dat in de verzelfstandiging van de buurthuizen weinig schot zit. Daarover zijn wij bezorgd. De corporaties zouden een meer actieve rol kunnen spelen. Vóór het te laat is.
Met het aanpakken van de vermogensoverschotten zijn we het eens. Onze Tweede Kamerfractie is niet gelukkig met de methode waarmee minister Bos het geld wil innen, een heffing of een vennootschapsbelasting*). De miljarden moeten niet in de schatkist komen, maar in de woningmarkt en wijken worden gepompt. Er moeten veel meer woningen gebouwd worden en starters moeten kansen krijgen. De voorkeur gaat uit naar een investeringsfonds. Overheid en corporaties beheren dat samen en zorgen dat dit maatschappelijk kapitaal goed terecht komt. Daarvoor moet diep in de buidel getast worden, vooral door de “luie” corporaties in het land. Bij uw corporatie (en bij ZVH) bespeuren wij echter een zekere voorkeur voor een vennootschapsbelasting.
Het is hoe dan ook van belang dat AEDES weer snel met het kabinet gaat praten. Wij waarderen het dat Parteon dat ook vindt. Als er geen deal gemaakt kan worden zal ook GroenLinks niet aarzelen steun te geven aan een wettelijke regeling om de corporatie- miljarden af te romen.
Met vriendelijke groet,
Bert Boer, fractie GroenLinks