In Nederland voelt ongeveer 10% van de mensen zich ernstig eenzaam. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid.
Sommige wetenschappers claimen dat eenzaamheid een groter gevaar vormt voor de volksgezondheid dan obesitas. We moeten het probleem dus niet onderschatten. Door de coronacrisis is nog duidelijker aan het licht gekomen dat we niet zonder menselijk contact kunnen. “Dat we elkaar veel harder nodig hebben dan een nieuwe auto, beginnen we eindelijk een beetje door te krijgen” stelt eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks. Door de lockdowns kwamen veel mensen in een isolement.
Dat geldt zeker niet alleen voor ouderen maar ook voor jongeren die zich in hun ontwikkeling beperkt voelden. Door diezelfde lockdowns was het ook moeilijk om afstand tot elkaar te doorbreken. Nu de coronamaatregelen aanzienlijk versoepeld zijn is het weer mogelijk om ouderen te bezoeken. Helemaal mooi als jongeren daarvoor ingeschakeld kunnen worden. Dat vergroot ook het onderlinge begrip.
Jongeren zouden ook kunnen helpen om ouderen meer digitaal vaardig te maken. WhatsApp en videobellen zijn waardevolle middelen om eenzaamheid te verminderen. Al moet je dat niet zo brengen van : “U moet op internet”. Het is beter om de voordelen in het gebruik ervan te laten zien.
Een ander interessant initiatief is dat supermarkten kletskassa’s instellen in de strijd tegen vereenzaming. Er zijn genoeg cassières die graag een praatje maken. Kortom, er is gelukkig nog aandacht voor eenzaamheid. Dat moet ook zo blijven, want het gaat zeker niet een, twee, drie de wereld uit. Belangrijk daarbij is dat alle instanties die zich daarmee bezig houden hun krachten bundelen. Dat kan in elk geval door aan te sluiten bij de Alliantie “Een tegen eenzaamheid” https://www.eentegeneenzaamheid.nl