Zonnige Zaandijkermarkt

Het is inmiddels een mooie traditie dat GroenLinks Zaanstad het nieuwe politieke seizoen begint in Zaandijk. Terwijl het zonnetje enthousiast scheen, gingen wij het gesprek aan met vele Zaankanters op de Zaandijkermarkt. 

Er waaide een prima windje voor de tien windmolens die we aan de bovenkant van onze stand hadden bevestigd. Dit jaar hebben we speciale regenboogmolens in de aanbieding, omdat Zaanstad een regenboogstad is geworden (een stad die zich intensief inzet om een beter LHBT-beleid te ontwikkelen). Net als vorig jaar vroegen wij bezoekers van onze stad, waar Zaanstad extra geld in zou moeten investeren. We hadden verschillende weckpotten klaargezet, met daarop foto’s van uiteenlopende thema’s. Iedereen kon 12 miljoen euro monopolygeld naar eigen inzicht verdelen.

Zorg & Schone lucht
Twee thema’s sprongen er echt uit. Het meeste monopolygeld werd, net als vorig jaar, in de ‘zorg’-pot gestopt. De nummer twee was ‘schone lucht’. De berichten in de media over de slechte Zaanse lucht (die gelijk staat aan 5,5 sigaretten per dag én leidt tot meer dan 9% inwoners die aan een of andere astmatische aandoening lijdt) waren blijkbaar niet onopgemerkt gebleven.

Groen & Dierenwelzijn
De thema’s ‘groen’, ‘dierenwelzijn’ en ‘openbaar vervoer’ maakten eveneens deel uit van de top 5. Daar vlak achter kwamen de onderwerpen ‘Veiliger straten voor fietsers en voetgangers’ en ‘opvang vluchtelingen’. Helemaal onderaan kwam, net als vorig jaar, het thema toerisme. Het is nu al druk genoeg op de Zaanse Schans, verzuchtte een buurtbewoner.

Zonnebloemen
We hebben niet alleen tientallen gesprekken gevoerd, maar ook echte GroenLinks-gadgets uitgedeeld. Kleine windmolentjes voor de jongste bezoekers, en tientallen zakjes zonnebloemzaad voor de wat oudere. Ook hebben diverse mensen zich aangemeld voor onze digitale nieuwsbrief én voor de meet up met Jesse Klaver (6 september aanstaande). Het was opnieuw erg interessant om het gesprek met zo veel inwoners aan te gaan. En dat is iets dat we niet alleen op de Zaandijkermarkt doen, maar het hele jaar door.