Vanmiddag, 7 februari, was er het eerste politieke debat in de Kolk voor de gemeenteraadsverkiezingen, georganiseerd door DIDF, de Turkse Democratische Volks- en Jongerenvereniging. Hoewel op de agenda landelijke onderwerpen stonden, zoals bijvoorbeeld de AOW-leeftijd, ging het debat gelukkig toch over Zaanse zaken, zoals Inverdan, Poelenburg, inburgering en onderwijs in Zaanstad. Bij het voorstelrondje viel al op dat veel partijen op dezelfde lijn zaten, namelijk dat het huidige college van PvdA, SP, CDA en GroenLinks behoorlijk wat voor elkaar gekregen heeft. Zelfs Rosa was positief, met name op sociaal gebied. GroenLinks debatvoerder Kees van den Berg stond pal voor milieu en werkgelegenheid (Groen Werkt ) en de multiculturele samenleving (als enige!).

VVD  en D’66 legden iets meer accent bij respectievelijk eigen verantwoordelijkheid en meer inspraak bij de bewoners. De discussieleidster, Kismet Diktas, wilde terecht daarna de discussie toespitsen op wat de partijen nu echt bereikt hadden de afgelopen vier jaar en waar ze zich concreet hard voor gingen maken in de komende tijd. Ook de zaal was kritisch op sommige punten: wanneer zou er nu eindelijk een vernieuwde, meer sociaal diverse wijk Poelenburg verrijzen? Wanneer kwamen er nu echt die 200 extra zorgwoningen? Is er een oplossing van het probleem van de zwarte<>witte scholen? De inzet voor deze punten was en is er. Sommige zaken zijn inderdaad van lange adem, maar er gaat een nieuwe wijk Poelenburg verrijzen. Met een meer gemengde wijk, is er ook kans op meer gemengde scholen. Wat betreft de zorgwoningen, die moeten er komen en ook in het centrum. Daar is iedereen het over eens, maar de economische crisis helpt daar niet aan mee.

Over inburgering werd lang gesproken. De cursussen en geslaagden zijn er. Maar daarna? Komen ze ook aan het werk? GroenLinks raadslid Sevinç Kük bracht in dat wij als GroenLinks er al langer voor pleiten dat na de cursus en er een maatschappelijke stage dient te volgen zodat er betere kansen op werk ontstaan.

Werd het uiteindelijk een scherp debat? Nee, het was te weinig een debat tussen de partijen onderling. Jammer. Ook vraag ik me af of als er en enquête gehouden was voor en na het debat of er veel mensen van stadpunt veranderd zouden zijn. Tip voor volgende keer om zo’n enquête te houden?

Romkje Mathkor