De Koger kerkgemeenschap organiseert met enige tussenpozen een zincafé of te wel een bijeenkomt over een actueel maatschappelijk onderwerp. Dat ging vrijdagavond over het populisme. Sprekers waren daarbij Dr. Ruard Ganzevoort, professor in de praktische theologie aan de Vrije Universiteit en Piet Keijzer, ex-wethouder in Zaanstad, voor velen van ons wel bekend. Het was een opluchting dat het nauwelijks over de PVV ging, maar meer over hoe ook vanuit de kerken er meer hoop en inspiratie kan komen. Veel gedrag komt voort uit angst. Het is belangrijk om tegenover je medemens die angst te benoemen en zo die te kunnen relativeren.
Het sprak mij erg aan wat Ganzevoort over het terrorisme zei. Het gaat de terroristen, van wie overigens slechts 2% tot de radicale islam behoort, niet zozeer om de aantallen slachtoffers op zich, maar juist om de wereldbevolking angst aan te jagen. De kunst is je dus niet door de angst te laten leiden. We moeten weer leren de mens centraal te stellen. Wat zijn de vragen en behoeften die bij de mens leven. In dat opzicht heeft de PVV terechte thema’s aan de orde gesteld, zoals bijvoorbeeld de ouderenzorg.
Na dit meer algemene filosofische betoog kwam Pier Keijzer met meer praktische voorbeelden waarom mensen zich in de steek gelaten voelen door de huidige maatschappij. Dan gaat het met name om de toenemende bureaucratie en de moeite die het kost om soms simpele dingen gedaan te krijgen. Je kunt alles via internet bestellen, maar o wee als je rolstoel kapot is. Hij hield een inspirerend betoog over hoe zorg dichter bij de mensen georganiseerd zou moeten worden.
Hoop, inspiratie en de mens weer centraal stellen, dat waren de kernthema’s van deze boeiende avond.
Romkje Mathkor