Zaanstad bruist van duurzame energie en maakt hier op een slimme manier gebruik van. De lancering van het Smart Grid (slim netwerk) en de tweedaagse conferentie Energy Matters stonden in het teken van het optimaliseren van energieproductie en energieverbruik.

Het Smart Grid REloadIT is op 1 maart gelanceerd door wethouder Linnekamp. Dit slimme energie netwerk stemt vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar af. In Zaanstad is het aanbod afkomstig van gemeentelijke zonnepanelen en de vraag komt van gemeentelijke elektrische auto’s. Vraag en aanbod zijn wisselend, maar zijn door gebruik van de weersverwachting en een reserveringssysteem voor auto’s wel voorspelbaar. Bij een hoog energieaanbod worden de elektrische auto’s geladen. En wanneer er geen vraag is en de energieprijzen hoog zijn, is het mogelijk de opgewekte energie te verkopen.

Het slimme energienetwerk is onderdeel van het EU-programma E-harbours. Dit is een samenwerkingsverband tussen de havensteden Amsterdam, Antwerpen, Hamburg, Malmö en Zaanstad. Bij de internationale conferentie Energy Matters van 21 en 22 maart in Zaandam werden de mogelijkheden en voordelen van slimme energiesystemen door de havensteden gepresenteerd. De gemeente Malmö heeft een belangrijke rol gespeeld in het bereiken van een internationale koppositie op het gebied van klimaatneutraliteit. Een goed voorbeeld van de leidende rol die gemeenten kunnen oppakken bij het realiseren van klimaatdoelstellingen.

Zaanstad is de eerste gemeente in Nederland die actief gebruik maakt van een Smart Grid en dat is niet onopgemerkt gebleven. Pas geleden won het project de Alliander Mooiste Innovatie Award. Het Smart Grid wordt nu (nog) op kleine schaal gebruikt. Wij kijken uit naar uitbreiding van het netwerk, waarbij bijvoorbeeld ook bedrijven ook op een slimmere manier met energieverbruik om kunnen gaan.

Rosanne Kolvers