Winnaar Duurzaamheidsprijs: Repair Café Wormerveer

Alweer voor de zesde keer heeft GroenLinks Zaanstad de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar Repair Café Wormerveer Noord, het eerste echte Repair Café van de Zaanstreek. Eerdere prijswinnaars waren: Wielandt Textiles, Erdi, de Zaanse Natuuratlas, Pennemes en de familie Mooi. Joop de Kok en de andere vrijwilligers van het Repair Café waren zeer blij met de waardering en trots op de prijs. 

Op zaterdag 21 januari is, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in ’t Brandtweer in Koog aan de Zaan, voor de zesde keer de Duurzaamheidsprijs door GroenLinks Zaanstad uitgereikt. Dit jaar gaat de prijs naar Repair Café Wormerveer Noord. Joop de Kok was de eerste die een Repair Café begon in de Zaanstreek. In het begin was dat zo uniek dat zelfs Al Jazeera op bezoek kwam om een nieuwsitem te draaien. Ook het gezellige tv-programma Koffietijd besteedde meerdere keren aandacht aan de Wormerveerse reparateurs. Inmiddels zijn er meer dan 1100 Repair Cafés in de wereld. ‘Er is blijkbaar veel behoefte aan,’ vertelde Joop de Kok. ‘Veel van onze vrijwilligers zijn er vanaf het begin af aan bij betrokken. En werken nog altijd met veel enthousiasme.’ Hoewel de reparateurs allemaal vrijwilligers zijn, is het resultaat professioneel! Maar liefst 80% tot 90% van de kapotte apparaten wordt uiteindelijk gerepareerd. En de diverse specialisten kunnen heel verschillende dingen maken. Je kunt je elektrische platenspeler laten repareren, maar ook je houten stoel, je antieken koekoeksklok, gescheurde spijkerbroek of feestjurk.

Consumptiemaatschappij
GroenLinks vindt een Repair Café een uitstekend initiatief. ‘Het is ontzettend duurzaam om apparaten niet direct weg te gooien,’ vertelde fractievoorzitter Paul Laport. ‘Veel apparaten kunnen nog jarenlang mee nadat ze zijn gerepareerd. Het Repair Café is een goed antwoord op onze te ver doorgedraaide consumptiemaatschappij.’ Het Repair Café ontving een tas met biologische producten en een oorkonde van GroenLinks Zaanstad. In de tas zit onder andere koffie, thee en chocolade dat gegeten en gedronken kan worden tijdens de Repair Cafés. En ook twee flessen biologische wijn. ‘Die kunnen jullie beter pas na de reparaties opdrinken,’ adviseerde Laport. Joop de Kok en de andere vrijwilligers waren erg blij met het cadeau en vooral met de waardering. ‘Hopelijk gaan wij nog jarenlang door,’ vertelde De Kok, ‘want er valt nog altijd veel te repareren.’