Vuurwerkverbod

Elk jaar rond oudjaar is het weer zover. Mensen durven niet meer naar buiten. Huisdieren zijn weken van streek. En ondanks alle voorzorgen en maatregelen vallen er bij de jaarwisseling toch weer gewonden bij het afsteken van vuurwerk. Letsel en schade nemen eerder toe dan af om nog maar niet van het belagen van hulpverleners te spreken. Ook is er rond de jaarwisseling zo’n enorme uitstoot van giftige stoffen die Nederland tot een land met een negatief reisadvies maken. En dat zou een traditie zijn. GroenLinks hecht meer aan een traditie dat buren elkaar even gelukkig Nieuwjaar wensen om 12.00 en niet verscholen in huizen zitten om hun huisdieren in bedwang te houden.

Gelukkig dingt dit besef bij steeds meer mensen door. En ook bij de regering. Die heeft alleen nog steeds koudwatervrees om al het vuurwerk te verbieden. Het siervuurwerk willen ze wel blijven toestaan. Helaas vallen er door sierwerk ook slachtoffers. En sommige soorten verbieden en andere toestaan maakt het tot een onmogelijke taak om daarop te handhaven.

Daarom komen GroenLinks, ROSA, de SP, de Partij voor de Dieren en de fractie Doen met een agenda-initiatief voor een totaal verbod voor het afsteken van consumentenvuurwerk in Zaanstad. Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen en Apeldoorn zijn ons reeds voorgegaan. Ook onze burgemeester heeft in zijn rol van voorzitter van de Veiligheidsraad voor de Zaanstreek ook geadviseerd voor een totaal vuurwerkverbod. Wij worden daarin ook ondersteund door oogartsen, de oogvereniging, jeugdartsen, dierenartsen en de dierenbescherming. Ook milieuorganisaties spreken er hun verwondering over uit dat deze piek van schadelijke stoffen rond de jaarwisseling zomaar kan, terwijl veel projecten stil komen te liggen door de stikstofuitstoot. Dit is niet te volgen.

Deze week komt ons voorstel in het Zaanstad Beraad. Wij hopen daarbij op veel steun voor ons initiatief om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden. In plaats daarvan zouden wij graag een centraal vuurwerk zien en nog liever een lasershow, want die geeft minder uitstoot. Op die manier hebben wij allen een feestelijke jaarwisseling!