Het einde van het jaar nadert. Her en der worden we al opgeschrikt door reuzeknallen. De officiële afsteektijd van vuurwerk is nu beperkt tot tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Dankzij de lobby van de vuurwerkhandelaren is de verkoop toch weer op drie dagen mogelijk, nl. vanaf 29 december. Deze maatregelen zetten nauwelijks zoden aan de dijk om de overlast te verminderen.

GroenLinks stel al jaren de overlast van vuurwerk aan de kaak. Elk jaar vallen er weer talloze gewonden en soms doden. Waarom tolereren we dit, terwijl er op andere terreinen soms bij het overdrevene af zo gehandhaafd wordt op veiligheid, zoals terecht deze week bij Pauw werd opgemerkt. Ter wille van een traditie?? Afgezien van het aantal slachtoffers treedt er op 31 december rond de jaarwisseling zo’n luchtvervuiling op dat mensen met astma niet naar buiten kunnen en er voor Nederland een negatief reisadvies wordt afgegeven.

Onze huisdieren worden jaarlijks getraumatiseerd door de knallen. Hondenpoepbakken en brievenbussen worden afgeplakt uit voorzorg, wat wekenlang ongemak oplevert. Bushokjes, verkeersborden en dergelijke worden vernield voor vele duizenden guldens. Het openbaar vervoer rijdt niet meer vanaf 21.00 uur ’s avonds op Oudjaarsdag omdat de kans op vandalisme te groot is. En dat allemaal ter wille van een traditie??

GroenLinks is zeker niet tegen vuurwerk. Maar dan een centraal georganiseerd siervuurwerk, bijvoorbeeld bij de Burcht in Zaandam. Een dergelijk centraal vuurwerk gebeurt in ons omringende landen als België en Frankrijk. En inmiddels ook in Rotterdam en Amsterdam. Daar moeten wij in heel Nederland naar toe. Verboden om in bepaalde centrumgebieden vuurwerk af te steken kunnen daarbij helpen. Inmiddels zijn er al in 19 gemeenten dergelijke verboden afgekondigd. Helaas wil Zaanstad daar nog steeds niet aan.

GroenLinks betreurt dat, te meer daar de meerderheid van de bevolking nu voor een verbod op consumentenvuurwerk is. Maar de politiek volgt slechts schoorvoetend. Alweer ter wille van de traditie??  Gelukkig wordt er door GroenLinks landelijk binnenkort weer een meldpunt opengesteld voor vuurwerkoverlast. Met nog meer cijfers in de hand zullen wij volgend jaar ook met voorstellen komen om de overlast in Zaanstad te beperken. Houd onze website in de gaten!

Romkje Mathkor