Afgelopen donderdag stond er een artikel in Dagblad Zaanstreek over een mogelijke vervuiling van de grond en het grondwater onder de Botenmakersstraat in Zaandam. De fractie van GroenLinks wil daar graag meer over weten en heeft daarom inmiddels de volgende Art. 51 vragen gesteld aan het College van B&W:

Geacht College,

In het kader van Art. 51 leggen wij het volgende aan u voor:

Wij werden vandaag, 15 september 2011, opgeschrikt door een bericht in Dagblad Zaanstreek dat er gif ontdekt is in de Botenmakersstraat in Zaandam ten hoogte van de brandweerkazerne. Het zou gaan om kwik, lood en paks (polycyclische, aromatische koolwaterstoffen) in de grond en in het grondwater.

Bovendien zou dit al bij de gemeente bekend zijn toen de straat opengebroken is voor de waterleiding. Volgens de woordvoerster van de gemeente zou de vervuiling niet dramatisch zijn, maar moet er wel gesaneerd worden.

De fractie van GroenLinks heeft hierover de volgende vragen aan het College:

1.       Kan de gemeente bevestigen dat zowel in de grond als in het grondwater onder de Botenmakersstraat giftige stoffen zijn aangetroffen?

2.       Kan de gemeente de raad informeren om welke giftige stoffen het gaat?

3.       Wat is de omvang van het gebied waarin deze stoffen zijn aangetroffen?

4.       Hoelang is de gemeente al met deze informatie bekend?

5.       Wat zijn de mogelijke schadelijke effecten van het gevonden gif op omwonenden en hun leefomgeving zoals groente in tuinen en dergelijke?

6.       Is er al een bodemsaneringsplan opgesteld? Zo ja, kan de gemeenteraad  daar inzicht in krijgen?

7.       Zijn inmiddels de buurtbewoners al op de hoogte gesteld van de vervuilde bodem, de eventuele schadelijke consequenties daarvan en het plan van aanpak voor de sanering?

Namens de fractie van GroenLinks,

Romkje Mathkor

= = = =

Deze vragen zijn inmiddels als volgt beantwoord:


1. Kan de gemeente bevestigen dat zowel in de grond als in het grondwater onder de Botenmakersstraat giftige stoffen zijn aangetroffen?

• Ja.

2. Kan de gemeente de raad informeren om welke giftige stoffen het gaat?

• In het onderzoek t.b.v. werkzaamheden voor de waterleiding zijn de volgende stoffen aangetroffen:

- Grond: kobalt, kwik, nikkel, zink en PAK overschrijden de achtergrondwaarde (licht verontreinigd). Koper en lood overschrijden de interventiewaarde (sterk verontreinigd).

- Grondwater: barium, naftaleen en xylenen overschrijden de streefwaarde (licht verontreinigd).

3. Wat is de omvang van het gebied waarin deze stoffen zijn aangetroffen?

• De stoffen die in de grond zijn aangetoond komen voor in de openbare weg van de hele Botenmakersstraat.

4. Hoelang is de gemeente al met deze informatie bekend?

• Het onderzoek t.b.v. de werkzaamheden aan de waterleiding dateert van februari 2011. Het is echter al sinds eind jaren '80 bekend dat in de Botenmakersstraat dergelijke verontreiniging aanwezig is.

5. Wat zijn de mogelijke schadelijke effecten van het gevonden gif op omwonenden en hun leefomgeving zoals groente in tuinen en dergelijke?

De verontreiniging in de grond is aangetroffen onder de openbare weg. Omwonenden kunnen daarom niet in contact komen met deze verontreiniging en ondervinden daarom geen schadelijke effecten.

6. Is er al een bodemsaneringsplan opgesteld? Zo ja, kan de gemeenteraad daar inzicht in krijgen?

• Ja. Voor de werkzaamheden aan de waterleiding is een melding gedaan bij de gemeente volgens het Besluit Uniforme Saneringen (BUS). Dit is een standaard invulformulier voor eenvoudige saneringsgevallen met een uniforme saneringsaanpak. De gemeente heeft de melding getoetst en akkoord bevonden. Na afloop van de sanering is een BUSevaluatieverslag opgesteld. Hiermee heeft de gemeente ingestemd middels een beschikking. Verder is er geen aanleiding de verontreiniging te saneren. De gemeenteraad kan uiteraard inzicht krijgen in de hierboven genoemde documenten. De digitale stukken zijn op te vragen bij de griffie.

7. Zijn inmiddels de buurtbewoners al op de hoogte gesteld van de vervuilde bodem, de eventuele schadelijke consequenties daarvan en het plan van aanpak voor de sanering?

• Omdat geen maatregelen noodzakelijk zijn, hebben wij de buurtbewoners niet geïnformeerd. Nu de kwestie in de pers terecht is gekomen, zullen wij alsnog nadere uitleg geven aan bewoners via een bewonersbrief.

In het vertrouwen u voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Zaanstad,