De bijdrage van het luchtverkeer aan de klimaatvervuiling is nog veel groter dan gedacht. De Alderstafel gaat alleen over geluidsoverlast en veiligheid. Daarom doet de raad van Zaanstad een oproep aan de ministers Cramer en Eurlings: zet het op de agenda van Kopenhagen.
Begin juni kwam Hans Alders persoonlijk naar het Bannehof om aan de politici en burgers van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland zijn akkoord voor de middellange termijn toe te lichten. Hij nam er de tijd voor en het was verhelderend. Het aantal vliegbewegingen neemt tot 2020 nog altijd toe, maar minder dan de luchtvaart wil. Tal van maatregelen moeten de geluidsoverlast beperken en de grenzen van de nacht worden verlengd. Onze zorg over de geluidsoverlast in Assendelft en Krommenie blijft zonder meer overeind, al is het een schrale troost dat het nog erger had kunnen zijn. GroenLinks is trouwens tegen het uitplaatsen van vluchten naar Lelystad en Eindhoven, dat is het verplaatsen van de ellende.
Het Aldersakkoord gaat echter in het geheel niet over een ander gevolg van het vliegen: de grote uitstoot NOx en CO2, vooral rond de luchthavens. Volgens een internationaal rapport van de AEF is het nog veel erger dan gedacht, ronduit schokkend. Terwijl we in 2020 als Zaanstad klimaatneutraal willen zijn! GroenLinks nam daarom samen met de PvdA en de SP het initiatief tot een motie om het in december 2009 op de Klimaattop in Kopenhagen aan de orde te stellen. Gericht aan de regering met een afschrift naar de Tweede Kamer. De volledige tekst staat hieronder. De gemeenteraad van Zaanstad heeft deze motie royaal aangenomen. Alleen VVD en CDA stemden tegen. In Oostzaan was er slechts één tegenstem. Wormerland volgt nog.
Bert Boer