Hoewel tien van onze vijftien moties werden aangenomen, twijfelden we als fractie toch sterk of we voor de begroting van dit nieuwe college moesten stemmen. Er zijn namelijk te veel keuzes gemaakt, waar we ons absoluut niet in kunnen vinden.

De vergadering over de begroting begon gelijk grimmig. Net als alle andere oppositiepartijen vonden ook wij het géén goed idee dat er meer dan vier ton wordt uitgetrokken voor Sail 2015. Het college van  B&W wist op geen enkele manier duidelijk te maken waar dit geld precies aan besteed zal worden. Er volgden vele moties met betere bestemmingen voor dit geld. Het mocht niet baten, de collegepartijen bleven de VVD-hobby trouw steunen.

Wij hadden liever iets meer ruimte gegeven aan culturele organisaties in Zaanstad. Zij zijn op een nogal kruideniersachtige manier bedeeld (zeker wanneer je het vergelijkt met de Sail-gelden).

We waren daarnaast zéér teleurgesteld in met name D66 en PvdA, omdat zij geen extra financiële steun wilden geven aan Stichting Vluchtelingenwerk. Terwijl het percentage vluchtelingen de afgelopen maanden met meer dan 40% is gestegen. Verder zouden wij liever meer geld hebben uitgetrokken voor duurzaamheid, armoedebeleid en woningbouw. Allemaal betere doelen dan de blanco cheque voor Sail Amsterdam.

Duurzaamheid

Gelukkig haalden we, zoals gezegd, ook twee handen vol moties wél binnen. Zo werd ons voorstel gesteund om onderzoek te verrichten naar groengas. Kan Zaanstad deze schone vorm van gas in de toekomst zelf gaan produceren en gebruiken in de dagelijkse praktijk? De meerderheid van de gemeenteraad stemde voor, zoals er ook een meerderheid was voor onze motie om resultaten op het gebied van duurzaamheid zichtbaar te maken. Wij denken dat het zichtbaar maken van deze resultaten bedrijven en inwoners enthousiast kan maken eveneens duurzamer te worden.

Plannen van aanpak

Het nieuwe college brult al sinds ze geïnstalleerd zijn dat er vele duizenden nieuwe banen bij gaan komen in Zaanstad. Wij hopen op zo’n banengroei, maar zijn erg sceptisch. Daarom hebben we een motie ingediend om duidelijk te krijgen wat het college precies van plan is. Op welke sectoren gaan ze zich richten, en welke instrumenten gaan ze inzetten? Verder hebben wij meermalen onze afkeur uitgesproken over de steeds maar groeiende wachtlijst (8,5 jaar) voor starters op de woningmarkt. Onze motie om hier prioriteit aan te gaan geven en ook een duidelijke ambitie te formuleren voor het verkorten van deze wachtlijst, werd eveneens aangenomen. We zijn hier blij mee omdat het richting geeft aan het collegebeleid, en ons de mogelijkheid biedt om de resultaten te controleren.

Eenzaamheid

Op sociaal gebied hebben we een tweetal moties binnengehaald. Zo zal er hard gewerkt worden aan het verminderen van eenzaamheid. Dit zal gebeuren door jaarlijks de aanpak van sociale wijkteams op dit gebied te bekijken en zo nodig aanvullende maatregelen te treffen. Met een andere motie hebben we de wijksteunpunten nog eens op de agenda gezet. De gemeenteraad en alle andere betrokkenen zullen op de hoogte worden gebracht van de huidige stand van zaken én van de toekomstplannen. Het leek er de laatste tijd immers wel eens op alsof de wijksteunpunten uit ieders zicht waren verdwenen.

Verkeer

Jaarlijks zal het college met een rapportage komen over onveilige verkeerssituaties. Wij vinden dit van belang om aan de hand hiervan verbeteringen aan te kunnen brengen. Regelmatig horen we over onveilige situaties voor zwakkere verkeersdeelnemers. Het is goed als daar veel aandacht voor blijft bestaan. Ook hebben wij de miljoen euro – die voor 2017 was gereserveerd voor een overdekte en bewaakte fietsenstalling in het Dam-gebied in Zaandam – voorlopig uit de begroting weten te stemmen. Wij vinden het belangrijk dat er tegen die tijd nog eens een gedegen onderzoek wordt gedaan naar fietsenparkeeroverlast. Wij vermoeden dat de overlast van fietsparkeerders op een goedkopere manier kan worden opgelost. Bijvoorbeeld door meer stallingruimte buiten te creëren en/of door ruimere openingstijden van het Fietsenpakhuis op de Vinkenstraat.

Omvorming

Sinds enige tijd kun je in Zaanstad aan groenadoptie doen. Wij zijn enthousiast over de mogelijkheden van groenadoptie, maar iets minder over het ‘omvormingsbeleid’. Met omvormen wordt bedoeld dat veel groenstroken op een lager onderhoudsniveau worden gebracht. Concreet betekent dat, dat struiken veranderen in stukken gras, en stroken ‘snippergroen’ worden vervangen door asfalt, beton of betegeling. Omvormen is, kortom, een ander woord voor bezuinigen op gemeentegroen. Maar in de praktijk is het niet alleen een financiële bezuiniging, maar ook een bezuiniging op de biodiversiteit en een plezierige leefomgeving. Wij willen graag weten wat het nou daadwerkelijk (financieel) heeft opgeleverd en wat het heeft gekost.

Informele methode

Voor de behandeling van bestemmingsplannen hebben we voor elkaar gekregen dat voortaan de ‘informele methode’ zal worden toegepast bij de behandeling van bezwaren en zienswijzen. Dit betekent dat er eerst met betrokkenen wordt gepraat, voordat het juridische traject wordt gevolgd. De afgelopen jaren is regelmatig gebleken (bijvoorbeeld in Wormerveer) hoe halsstarrig de gemeente zich kan opstellen ten opzichte van inwoners en bedrijven. Dankzij deze motie hopen we dergelijke conflicten in de toekomst te voorkomen.

Diversen

Helaas hebben diverse door ons (mede) ingediende moties het uiteindelijk niet gehaald. Zo was er geen meerderheid te vinden om volgend jaar vijf miljoen van de NUON-gelden in het duurzaamheidfonds te storten. Ook was er geen raadsmeerderheid bereid om de verhoging van de fractievergoedingen aan een goed doel (armoedebeleid of vluchtelingenwerk) te schenken. Onze motie om stadshout (van gekapte of omgewaaide bomen) nuttig te hergebruiken, werd ook niet door een meerderheid gesteund. Net zo min als onze motie om inwoners ondersteuning te bieden bij het onderhoud van monumentale bomen.

Conclusie

Na een stemming over alle moties en amendementen vroeg GroenLinks om een korte schorsing. Koortsachtig overleg deed ons besluiten uiteindelijk tóch voor de begroting in z’n totaliteit te stemmen. Maar in een stemverklaring gaf ik aan dat we zeer teleurgesteld zijn over de behandeling én over de keuze om klakkeloos 4 ton aan Sail te geven, en geen extra middelen toe te kennen aan andere doeleinden (zoals Stichting Vluchtelingenwerk, duurzaamheid, armoedebeleid, bibliotheken, monumentale bomen, enzovoort).

Paul Laport