In het begin van de 17e eeuw, zo ongeveer 400 jaar geleden verscheen een boek met de titel ‘El ingenioso hidalgo de Quixote de la Mancha’ waarin de hoofdpersoon een vergeefse strijd voert tegen windmolens die hij aanziet voor boosaardige reuzen. In de 21e eeuw zijn er ook mensen die vechten tegen windmolens, omdat ze als boosaardige reuzen zoals dat in modern jargon heet, het landschappelijk uitzicht verpesten. Net als in het begin van de 17e eeuw beseffen de meeste personen in het begin van de 21e eeuw echter dat die windmolens weliswaar groot en misschien niet als zodanig een landschappelijke schoonheidsprijs verdienen, maar net als in de 17e eeuw in de Zaanstreek een noodzakelijk onderdeel uitmaken van een grote verandering: in de 17e eeuw als milieuvriendelijke gangmaker van de industrialisatie en in de 21e eeuw als een gangmaker van milieuvriendelijke energieleverantie voor velerlei doeleinden.
Duurzame energie, waaronder windenergie, is een speerpunt in het gemeentelijk beleid. De rol van de gemeente is er daarbij een van het stimuleren van bedrijven, scholen, woningcorporaties en burgers om te investeren in duurzame energie. Ook wil de gemeente het ruimtelijk mogelijk maken dat er meer duurzame energieopwekking komt langs het Noordzeekanaalgebied.
Diverse partijen in Zaanstad hebben die stimulering ook op een of andere manier in hun verkiezingsprogramma staan. Heel treffend is de volgende passage uit één van die programma’s , namelijk van D66, die veel verder wil gaan dat in de huidige beleidsnota’s van de gemeente Zaanstad staat: “Energie op basis van duurzame bronnen kan worden opgewekt door een eenduidiger en grootschaliger windmolenbeleid, waarbij burger- en bedrijvenparticipatie in de financiering en ontwikkeling actief wordt gestimuleerd.”. Met een dergelijk stimulerend en burgers en bedrijven erbij betrekkend beleid kan ik alleen maar instemmen, nou die partij zelf ook nog……….
Dirk de Hen