Ongeveer een maand geleden heb ik een werkbezoek gebracht aan de stad Freiburg. Deze universiteitsstad in het zuiden van Duitsland met circa 225.000 inwoners staat bekend om zijn inzet voor duurzaamheid. Er is uitstekend openbaar vervoer en er is een groot netwerk van fietspaden aangelegd, wat het fietsverkeer zeer bevorderd heeft. Met name de ecologische wijk Vauban is buitengewoon interessant om te bezoeken. De wijk is aangelegd rond een oude kazerne, die thans als restaurant en buurtcentrum dienst doet. Bijzonder is dat men de oude bomen en het groen bij de aanleg van de wijk heeft laten staan en daar de wijk omheen gebouwd heeft.

Net als in Rieselfeld, de andere ecologische wijk van Freiburg, is het opvallend dat men juist niet gekozen heeft voor grondgebonden woningen. Er is daarentegen gekozen voor compacte bouw (4 à 5 verdiepingen) omdat juist bij verdichte bouw een tramverbinding rendabel is. Men is dan ook begonnen met de aanleg van de trambaan waar elke 7 minuten een tram naar het centrum vertrekt. Op die manier is het bezit van een auto niet echt nodig. In Vauban mag men dan ook de auto niet parkeren voor het huis, hooguit voor laden en lossen. Verder zijn er parkeergarages. Op de paden tussen de huizen geldt een maximum snelheid van 30 km en de fietsers en de voetgangers zijn er de baas. Ook zijn er vele speelplaatsjes: niet met toestellen, maar met boomstammen, zand en water.

Er is tevens gezocht naar afwisselende bouw, ook in kleurstellingen. En natuurlijk zijn de gebouwen energiezuinig met kleine ramen op het noorden en grote ramen op het zuiden. Met zonnecollectoren waarvan iedereen in de opbrengst deelneemt. Waar kan is ook gebruik gemaakt van groene daken en gevels. Geen wonder dat de wijk zeer populair is om in te wonen. Het was buitengewoon aangenaam om in deze wijk, Vauban, rond te lopen. Een paar foto’s heb ik bijgevoegd, maar als je de kans krijgt is het zeer de moeite waard om in deze wijk rond te lopen en de sfeer te proeven. En wie weet ter inspiratie van toekomstige bouw in onze streken.

Een ander experiment uit Freiburg wil ik niet onvermeld laten. Natuurlijk is daar ook sociale woningbouw. De meeste van deze flats zijn inmiddels gerenoveerd. Ze zijn energiezuiniger gemaakt en ook praktischer ingedeeld met keus uit verschillende groottes en liggingen per etage. Uiteindelijk ontstonden er zo meer flats, wat de huuropbrengst vermeerderde zodat er een conciërge van betaald kon worden. Dat heeft de sociale veiligheid en de aantrekkelijkheid van deze flats verhoogd. En bovendien heeft men bij oplevering van de gerenoveerde flats een speeddate georganiseerd voor de nieuwe bewoners, om zo meer gelijkgestemden op dezelfde etage te krijgen en de sociale cohesie te bevorderen. Ook dat lijkt me een innovatief experiment.

Romkje Mathkor