Met een flinke delegatie gingen we begin februari op werkbezoek bij Wieland Textiles. We waren uitgenodigd door de directeuren van het bedrijf, nadat zij tijdens de nieuwjaarsreceptie de Duurzaamheidsprijs van ons in ontvangst hadden genomen.

 

Behalve de complete GroenLinks-fractie, gingen er ook afgevaardigden van PvdA, Trots, ChristenUnie en SP mee naar Wormerveer. Namens het College van B&W gaf wethouder Linnekamp acte de présence.

De directeuren Hans Bon en René Wieland leidden de delegatie door het enorme gebouw. Overal was textiel te zien. Shirtjes, broeken, bh’s, overhemden, babydolls, stropdassen, schoenen - je kon het zo gek niet bedenken, of je zag het wel om je heen.

‘Wij verwerken hier jaarlijks twee keer een volle Arena aan textiel,’ zo werd ons verteld. Het gaf ons een duidelijk beeld van de enorme hoeveelheid stof die hier eerst naar binnen én vervolgens weer naar buiten wordt gebracht.

Wieland Textiles werkt sterk volgens de ‘cradle to cradle’-principes. Dat betekent dat het grootste deel van de kleding wordt hergebruikt als kleding. Een ander deel verdwijnt naar de ‘poetsdoeken industrie’. Weer een kleiner deel (circa 10%) wordt op een andere wijze nuttig hergebruikt. Het textiel wordt bijvoorbeeld samengeperst tot isolatiematjes die weer een praktische eindbestemming krijgen. Slechts een zeer klein deel van het textiel verdwijnt in de verbrandingsovens.

In de drukste periodes werken er tientallen mensen bij Wieland. Het gaat daarbij veelal om freelancers. Verder let het bedrijf er sterk op dat er zo weinig mogelijk CO2 wordt uitgestoten tijdens het transport van het textiel. Dat betekent zo veel mogelijk vervoer over het water in plaats van per vrachtwagen.

Beide directeuren zijn zeer trots op de oorkonde die ze van GroenLinks hebben ontvangen. Het heeft een voorname plaats gekregen in het kantoor, zoals op een van de foto’s is te zien.