Treitervlogger & Ophitspoliticus

Meteen na het zomerreces was Zaanstad (meer specifiek: Poelenburg) groot nieuws in héél Nederland. Dat had vooral te maken met de vlogs van Ismail Ilgun. Filmpjes uit en over de wijk Poelenburg, ook wel ‘hoodvlogs’ genaamd. Het optreden van Ilgun en diens vrienden én Juliëtte Rot bij Pauw werd in alle media breed uitgemeten. Beiden werden daarom genomineerd voor de verkiezing ‘Zaankanter van het jaar’. Doordat landelijke media deze populariteitspoll ‘kaapten’ is de verkiezing inmiddels stopgezet. 

Het Noord-Hollands Dagblad heeft uitgelegd dat beide personen genomineerd werden omdat ze zo veelvuldig in het nieuws zijn geweest de afgelopen maanden. En bij een tussenstand, na enkele dagen, leek er geen vuiltje aan de lucht. Bevlogen en betrokken ondernemer Léon Hamming stond bovenaan en Ilgun bungelde hopeloos onderaan in het lijstje. Het leek erop dat Ilgun door de Zaanse kiezers op een laatste plaats gezet zou worden. Een duidelijk signaal dat zijn ‘treitervlogs’ bepaald niet overgewaardeerd worden. Dat was echter buiten de populistische media gerekend. De Nanninga’s en de Umars vielen over elkaar heen om hun afschuw te uiten. Ze vonden het een schande dat Ilgun zelfs maar op zo’n lijstje stond. Metro-columniste Ebru Umar kon haar woede niet verbloemen. Ze noemde Ilgun een ‘mislukte nageboorte van gastarbeiders,’ ‘straatvuil’ en ‘een rat’ en ze riep iedereen op vooral op Juliëtte te gaan stemmen.

Feiten
Wat heeft Ismail eigenlijk gedaan om op zo’n manier gekwalificeerd te worden? Hij heeft gefilmd dat iemand van zijn fiets werd getrokken en dat iemand op een politiewagen danste. Hij heeft zijn vriendjes achter de rug van politieagenten boksbewegingen laten maken. En hij heeft, op een soort ‘powned-achtige’ wijze, met zijn telefooncamera ‘verhaal gehaald’ bij Juliëtte Rot na de uitzending bij Pauw. Dat laatste kwam bedreigend over en was een ongelooflijk stomme actie. Ilgun heeft dat ook toegegeven in een NOS-filmpje waarin wordt teruggeblikt op het afgelopen jaar. Het is duidelijk dat Ilgun niet bepaald het braafste jongetje van de klas is, maar is het terecht om hem ‘een mislukte nageboorte van gastarbeiders’ en ‘een rat’ te noemen?
Juliëtte Rot, de andere hoofdpersoon, vond het verstandig dat de verkiezing werd stopgezet. Beide personen hadden niet op de lijst moeten staan, zo vertelde ze aan het NH Dagblad. Daardoor was een fatsoenlijke en eerlijke verkiezing onmogelijk geworden. Geen verwijten in de richting van Ilgun, geen trap na naar wie dan ook. Nee, gewoon een rustig antwoord, van een politica die zich bewust is van haar voorbeeldfunctie.

Haatzaaiende tweets
Niet alle lokale politici hechten waarde aan die voorbeeldfunctie. POV-Collega Harrie van der Laan retweet met grote regelmaat haatzaaiende tweets. Zoals bovengenoemde scheldpartijen dat Ilgun ‘een mislukte nageboorte van gastarbeiders’, ‘straatvuil’ en ‘een rat’ is. Ook tweets over Ilguns ‘haakneus’ en andere onfrisse uitingen werden door Van der Laan enthousiast de wereld in getwitterd. Ergerlijke stemmingmakerij. Een politicus onwaardig. Het zou goed zijn als collega-politici daar afstand van nemen. Oók zijn partijgenoten die hem nou al maandenlang ongegeneerd zijn gang laten gaan.

Liever positief constructief
GroenLinks denkt liever mee over oplossingen. Mede daarom kwamen wij enkele maanden geleden met het (unaniem gesteunde) voorstel om een actieplan te ontwikkelen voor Poelenburg. Wij denken nog steeds dat Poelenburg een positieve stimulans kan krijgen als iedereen zijn schouders eronder zet en haatzaaiende tweets achterwege blijven.