Het was een stevig debat op donderdag 15 mei. De coalitie van D66, PvdA, VVD, CDA, CU en ZOG presenteerde hun akkoord. Omdat het akkoord niet eerder beschikbaar was, kon er nog niet inhoudelijk op gereageerd worden. Er was wel ruimte om op het afgelopen onderhandelingsproces te reageren. Dat gebeurde dan ook gretig. Hieronder de openingsbijdrage van GroenLinks. Het hele debat is terug te zien via: https://zaanstad.notubiz.nl/vergadering/notucast_premium/151476/gemeenteraad_15-05-2014.

Uitgesproken door Paul Laport (fractievoorzitter) na presentatie coalitieakkoord van D66, PvdA, VVD, CU, CDA en ZOG

''Voorzitter, geachte aanwezigen in de zaal, en mensen thuis achter computer of Ipad.

Het is niet mijn opzet om het feestje van de nieuwe coalitie te verstieren. Dat is ook helemaal niet leuk voor de vele familieleden en vrienden die vandaag in de zaal zitten. Maar het is vandaag wel de plek én het moment om in het openbaar kritische kanttekeningen te plaatsen bij het proces van de afgelopen weken. Dat zal ik daarom ook doen, namens mijn partij GroenLinks.

Eerder vandaag bespraken we de aanbevelingen die de Rekenkamer uitsprak in het kader van de organisatieontwikkeling. ‘Transparantie’ en ‘duidelijkheid over de toekomst’ waren twee kernbegrippen in het rekenkameradvies. Volgens mij zijn dat twee begrippen die met name D66 zeer aanspreken. De afgelopen weken is er echter weinig sprake geweest van transparantie.

Ik wil met u teruggaan in het proces. Enkele weken geleden is er een document naar de verschillende partijen gestuurd. Van de in mijn ogen meest rechtse partij in deze gemeenteraad – Democratisch Zaanstad - tot en met de meest linkse partij - SP - kon men zich wel vinden in dit document. Moet u nagaan hoe neutraal, of weinig inhoudelijk, dit document eigenlijk was. Desalniettemin of misschien wel dáárom, is het document daarna weer in de donkere lades van de verantwoordelijke politieke partijen verdwenen. Het is nooit openbaar gemaakt. Waarom hebben de inwoners van Zaanstad tot op de dag van vandaag nog helemaal niets over de plannen van de nieuwe coalitie gehoord? Er is door de formerende partijen op geen enkel moment in het openbaar over de inhoud gesproken de afgelopen weken. Is dat nou de door D66 zo geprezen transparantie?

Terwijl het ook anders kan. De drie linkse partijen hebben wél een inhoudelijk startdocument geschreven en gepubliceerd. Wij hebben met z’n drieën wel een antwoord geformuleerd op opgaven die op de stad afkomen. En dat al bijna een maand geleden!

Ja, hoor ik u al tegenwerpen… ‘maar er is toch gesproken met de stakeholders’. Dat toverwoord, beste mensen, stakeholders is immers door D66 vanaf het begin af aan al geroepen. De stakeholders… weet u wat stakeholders zijn? Stakeholders is een moeilijk en mijns inziens foeilelijk woord voor ‘belanghebbenden’. En wie bepaalt er eigenlijk wie stakeholders zijn?

Er is door de nieuwe coalitie gesproken met mensen uit het onderwijs en mensen uit het bedrijfsleven. En daar zitten volgens mij nou juist stakeholders die zelf mondig genoeg zijn. Die, wanneer zij niet zouden worden geconsulteerd, zelf wel hun mening hadden laten horen over het akkoord.

Het was prijzenswaardig geweest als de nieuwe coalitie ook met ‘gewone burgers’, met ‘gewone organisaties’ had gesproken. Volgens mij en volgens de fractie van GroenLinks, zit Zaanstad namelijk vol met stakeholders. Ik denk dat er wel iets meer dan 150 duizend zijn in deze stad. Stakeholders… belanghebbenden…

Het draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van de politiek… het draagt absolúút niet bij aan de geloofwaardigheid van de politiek… dat er bijna twee maanden lang alleen in achterkamertjes gesproken is. Nee, een voorbeeld van transparantie kunnen we dat bepaald niet noemen. Sterker nog: volgens mij is het hele idee van transparantie een farce gebleken. En kun je stellen dat deze nieuwe coalitie een overduidelijke valse start heeft gemaakt.

GroenLinks heeft haar ongenoegen over de coalitieonderhandelingen van de afgelopen weken niet onder stoelen of banken gestoken. Een dieptepunt is misschien nog wel het feit dat een partij die drie kwart van haar aanhang verliest… toch gewoon een plekje in het college krijgt. Wie van de coalitiepartijen dat kan uitleggen aan de man en vrouw in de Zaanste straten zonder te blozen van schaamte… zonder te stotteren van ongemak… die verdient wat mij betreft een Oscar-nominatie.

Ik zal gaan afronden, want er is ook goed nieuws. GroenLinks heeft teleurstelling laten blijken, maar wij zullen daar niet in blijven hangen. We zullen op een constructieve manier oppositie gaan voeren.

Dat betekent dat we slechte ideeën van uw kant zullen bestrijden. Krachtig en inhoudelijk. Maar het betekent ook dat u, coalitiepartijen, de komende jaren heel wat ideeën van onze kant zult ontvangen. Want wij blijven eraan werken om Zaanstad mooier… groener… socialer… en duurzamer te maken. Daar blijven wij voor knokken!

Constructieve oppositie… Dat betekent niet achterover leunen en ja en amen knikken. Daarvoor zijn we niet gekozen. Daarvoor zijn wij geen politici geworden. Wij willen het beste voor de stad. Het beste voor de inwoners van Zaanstad. Of om uw woorden te gebruiken: voor de stakeholders van Zaanstad. Daar gaan wij van GroenLinks onze uiterste best voor doen.

Want of uw ‘brancardcoalitie’ daarvoor kan zorgen… dat durven wij hartgrondig te betwijfelen.''