GroenLinks werd door verschillende omwonenden van het Darwinpark benaderd over de bedroevende situatie van de thematuinen in dit park. Wij delen hun zorg daarover en hebben nu de volgende Artikel 40 vragen ingediend bij het College van B & W van Zaanstad:

Geacht College,

In 2002 en 2003 is het Darwinpark aangepakt om het boeiender en functioneler te maken. Tot de duidelijke verbeteringen behoort een goed en droog wandelpad van Noord naar Zuid, dat eindigt met 140 meter steiger boven het water. Geïnspireerd door een Landart-rapport zijn toen vier thematuinen ontwikkeld met elk een groot kunstwerk van betonijzer, ontworpen door de kunstenaar Kees Bierman. Het geheel betrof een ongetwijfeld grote investering aan materiaal en beplanting. Om een paar dingen te noemen: 5.600 kilo betonijzer, 255 klimplanten in de kunstwerken, 62 bomen, 90 heesters en 33.275 planten en struiken. Alles uitgevoerd door de firma Seignette (Heymans). In een leuk boekje wordt in augustus 2003 het project lyrisch beschreven met de belofte dat in de tuinen seizoen na seizoen iets nieuws zal zijn te zien.

De thematuinen staan er echter bedroevend slecht bij. De kunstwerken, waarin de klimplanten en bomen maar nauwelijks groeien, zijn geliefde klimrekken. Bij de bostuin is geen bos, bij de moerastuin te weinig moeras, en bij de watertuin is de begroeiing op de eilanden pover. De grastuin is niet om aan te zien, met zelfs drie grote stukken zand. Het kunstwerk “hunebed” is een klauterobject, er groeien nog nauwelijks bloemen en de beloofde vlinders blijven daardoor weg. Jongeren verstoppen zich volgens buurtbewoners graag achter de berg en laten veel rommel achter. De kritiek van buurtbewoners en het wijkoverleg spitst zich toe op het onderhoud, dat volstrekt onvoldoende is. De berg met het “hunebed” zou volgens omwonenden naar een andere plek moeten. Wij leggen de volgende vragen aan u voor:

  1. Hoeveel bedroeg de totale investering voor de thematuinen in 2002 en 2003 en is dit hele bedrag vanuit de ISV-gelden gedekt?
  2. Waren er afspraken met Seignette voor de nazorg van dit project? Zo ja, welke afspraken waren dat?
  3. Wat bedraagt het budget voor het jaarlijkse onderhoud van de thematuinen zowel in menskracht als voor materiaal?
  4. Bent u bereid het project thematuinen te evalueren en voorstellen te ontwikkelen voor de toekomst van deze tuinen, inclusief een budget voor het noodzakelijke onderhoud?
  5. Bent u bereid bij deze evaluatie en voorstellen voor de toekomst de wijk te betrekken en het resultaat voor te leggen aan de gemeenteraad?

Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet,

Bert Boer, fractievoorzitter GroenLinks