🍀Groen
Het programma vergroening is vastgesteld waarmee er voor het eerst sinds tijden extra geld is voor groen en biodiversiteit. De eerste resultaten worden zichtbaar, zoals op de Zaanweg, bij de Gortpeller en op schoolpleinen en speelplaatsen. Er zijn veel plannen voorbereid zodat die in 2024 in uitvoering kunnen. Zoals de vergroening van het Hempontplein, de Russische buurt en Saendelft. We betrekken bewoners en maken initiatieven van GROENzaans en MeerBomen (de bomenhub) mogelijk. Verder is gestart met natuurvriendelijker maaibeleid, zodat Zaanstad één grote voedingsmarkt wordt voor insecten, bijen en vlinders. 

🎭 Cultuur
De culturele sector is extra ondersteund bij de forse inflatie en stijgende energieprijzen. Niet alleen voor grote instellingen maar ook voor kleine culturele organisaties en amateurkunst zijn financiële mogelijkheden vergroot en regelingen vereenvoudigd. Zo kunnen instellingen, verenigingen en cultuurmakers van grote waarde blijven voor een bruisend cultureel leven in Zaanstad. Voor het Zaans Museum is er extra ondersteuning geweest op weg naar een duurzame exploitatie op de Zaanse Schans. En samen met belangrijke culturele organisaties is er een actieplan vastgesteld voor het inclusiever en diverser maken van de sector, zodat kunst en cultuur echt voor iedereen kan zijn. 

🏘️ Gebiedsontwikkeling en woningbouw 
Afgelopen jaar zijn voor de bouw van zo’n 2000 woningen bestemmingsplannen vastgesteld. Het Hembrugterrein (1100 woningen) valt daarbij op. Eindelijk kan daar gebouwd worden en op een manier waarbij de sfeer, cultuurhistorie en het groen van dit unieke terrein bewaard blijft. Ook voor het Kan Palen terrein (Hofwijk Noord) is na vele jaren een bestemmingsplan vastgesteld voor de bouw van 800 woningen. En verder voor Centrum Westerkoog (110 woningen) en de Pielkenrood locatie in Zaandijk waar het plan Langepad wordt gerealiseerd met 67 woningen. We bouwen niet alleen woningen. Bij het vaststellen van het concept gebiedsperspectief voor de Achtersluispolder is gekozen voor een koerswijziging waarbij er in dit gebied naast nieuwe woningen vooral veel ruimte blijft voor werkgelegenheid en bedrijvigheid. 

🤝Samen
Resultaten haal je samen. Dat doe ik samen met hardwerkende en betrokken ambtenaren. Samen met mijn collega wethouders van ‘TeamB&W’. Samen met leden van de gemeenteraad en in het bijzonder de GroenLinks fractie die veel vrije tijd besteden aan het mooier maken van Zaanstad. En natuurlijk samen met organisaties, instellingen en bewoners. We zijn het niet altijd met elkaar eens en niet alles gaat altijd goed. Daar leer ik van. Zo probeer ik altijd weer een stap voorwaarts te zetten. Het glas is halfvol, nooit half leeg. Als we samen de lijn van 2023 kunnen doortrekken naar 2024 dan kijk ik met hoop en optimisme naar het nieuwe jaar! Dan kunnen we veel mooie dingen doen voor Zaanstad. Ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2024!

Wessel Breunesse
Wethouder