De nieuwbouwplannen voor basisschool De Toermalijn zijn door de rechter verboden. Inmiddels kiest het college van B&W eieren voor haar geld en stopt het met de juridische strijd tegen de omwonenden. Zicht op een structurele oplossing is er echter nog steeds niet.

En weer schrijven we over de bouwplannen voor basisschool de Toermalijn. GroenLinks is blij dat het college heeft besloten de juridische strijdbijl te begraven. Maar wat ons betreft had dat al veel eerder moeten gebeuren. Naar onze mening heeft de wethouder veel te lang aangemodderd in dit dossier. Enkele weken geleden diende de voltallige oppositie een motie van wantrouwen in, omdat er geen vertrouwen is dat deze wethouder een oplossing kan bewerkstelligen.

Verleden
Al in 2012 heeft, onder andere, GroenLinks nadrukkelijk gevraagd of de afwijkingen van het bestemmingsplan wel aanvaardbaar waren. De wethouder was daar toen helder over: jawel hoor, dat zou geen enkel probleem opleveren. De rechter heeft echter anders geoordeeld, en daarmee is het hele bouwplan naar de prullenbak verwezen. De gemeente (en onderwijsorganisatie Agora) kunnen van voren af aan beginnen. En dat betekent een vertraging van minimaal een halfjaar, maar waarschijnlijk nog veel langer, van de bouw van een schoolgebouw dat er allang had moeten staan.

Leerlingen
Dat is ontzettend vervelend voor alle betrokkenen; in de eerste plaats natuurlijk voor de leerlingen en leerkrachten. Zij wachten nu al jaren op een mooie, nieuwe, frisse school. Een van de ambities in Zaanstad is om kinderen in frisse schoolgebouw onderwijs te laten genieten. Maar er is vooralsnog geen enkel zicht op een oplossing en daarom zullen de leerlingen en leerkrachten voorlopig (en niemand weet nog hoe lang) in noodlokalen blijven zitten.

Financiële schade
In de informatiebrief die naar de raad is gestuurd, wordt een opsomming gemaakt van alle kosten tot nu toe. Er is inmiddels meer dan anderhalf miljoen (!) euro uitgegeven, terwijl er nog geen steen voor de nieuwe school is gemetseld. En daar zijn de juridische kosten nog niet in meegerekend, en ook de verwachte toekomstige kosten zijn daar niet in meegenomen. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er vanwege de vertraging nog een financiële claim volgt van Agora én van de biljartvereniging (die vanwege de vernietiging van de omgevingsvergunning plotseling illegaal gehuisvest blijkt te zijn).

Goede richting
Het is een stap in de goede richting dat het college heeft besloten opnieuw met alle belanghebbenden om de tafel te gaan. Maar tegelijkertijd toont dit ‘terug-bij-af-scenario’ nog eens glashelder aan waarom er enkele weken geleden een motie van wantrouwen werd ingediend. Want ondanks alle waarschuwingen en kritische vragen van diverse partijen in het verleden, is er nog geen enkel zicht op een oplossing. Terwijl er onder verantwoordelijkheid van deze wethouder al wel heel wat gemeenschapsgeld aan de bouwplannen is verkwist.