Er is deze week nogal wat ophef ontstaan over hoe de Zaanse afvaardiging in de Regioraad “dient”te stemmen. Enige tijd geleden zijn er afspraken gemaakt dat de Zaanse afvaardiging moet stemmen zoals door de meerderheid in de raad is bepaald. Daarbij wordt dan uitgegaan van het Zaans belang. Deze afspraak is volgens sommige partijen waaronder GroenLinks aan herziening toe. Want wat is Zaans belang? En heeft dat als consequentie dat je tegen je eigen politieke geweten moet stemmen? En wat er als er na de beraadslagingen in Zaanstad door overleg met de rest van de fractie van GroenLinks en het debat in de sessies voorafgaande aan de Regioraad er een voortschrijdend inzicht ontstaat? Dit kan de regioraadsleden in een moeilijke positie brengen. Moet je je domweg zonder na te denken aan afspraken houden?

Allemaal vragen die ter sprake kwamen in het Zaanstad Beraad van 8 december  naar aanleiding van de afgelopen Regioraad van 11 oktober. Het ging over de tariefsverhoging in het openbaar vervoer. Het ging zowel over de solidariteit van het streekvervoer aan het openbaar vervoer als over een aanzienlijke tariefsverhoging naar 13.5 ct. per kilometer per 1 januari 2012. Na een rommelig verlopen vergadering van het Zaanstad Beraad was besloten in meerderheid mee te  gaan met het voorstel van het Dagelijks Bestuur van de Regioraad tot deze tariefsverhoging. In de Regioraad werd een amendement (zie bijlage) ingediend door de PvdA, GroenLinks en D66 om de tarieven op dit moment slechts te verhogen tot 12 ct. per km. GroenLinks is altijd voor bevordering van het openbaar vervoer geweest en is kritisch op prijsverhogingen om zo niet de mensen weer de auto in te jagen. Naar eer en geweten heb ik voor dit amendement gestemd. Helaas heeft het amendement het op  één stem na niet gehaald.

De ophef over mijn stemgedrag gaat hierover. Afgezien van de vraag of je maar domweg moet stemmen zoals opgedragen is er ook nog een inhoudelijke kant aan deze zaak. Door de ruime steun aan het amendement, heeft het Dagelijks Bestuur van de Regioraad een nieuwe afweging gemaakt en is met een voorstel gekomen tot een minder hoge tariefsverhoging  per km in het streekvervoer, namelijk 12,6 ct inclusief inflatiecorrectie. In het streekvervoer worden gemiddeld meer kilometers afgelegd dan in de stad, dus voor de Zaanstreek is dit uiteindelijker gunstiger. Deze inhoudelijke kant van de zaak kwam afgelopen donderdag nauwelijks aan de orde. Het ging meer over procedures dan over de eigenlijke besluiten. En die procedures lijken er op neer te komen dat je als politicus niet meer moet nadenken, maar domweg moet stemmen zoals opgedragen.

Romkje Mathkor