Met twee gehandicapten bekeken we op 3 april de bereikbaarheid van het station. We leerden zo te kijken door hùn bril! Dat leverde nogal wat op. De tijdelijke situatie wegens de bouwwerkzaamheden is slecht voor hen. Maar ook de definitieve oplossing vergt aandacht.

Een paar maanden terug vroeg GroenLinks hiervoor aandacht op het Zaanstad Beraad. Wethouder Hans Luiten beloofde om samen met de mensen van WAGOR (werkgroep aanpassingen gebouwen en openbare ruimte) een rondwandeling te maken bij station Zaandam.

Donderdag was het zover. Deskundigen van het Stationsproject van Inverdan, de Nederlandse Spoorwegen, het RIO en WAGOR vergezelden Hans en mij. Henk met zijn geleidehond en Mieke in haar elektrische rolstoel waren het middelpunt. Door met hen letterlijk alle hobbels te nemen leerden we door hun bril te kijken. Diverse aandachtspunten kunnen vrij snel worden opgelost. Andere bezwaren vergen meer tijd.

Zonder compleet te zijn enkele voorbeelden:

· Met een blindengeleidehond kan en mag je niet op roltrappen. De huidige noodtrap aan de centrumkant is eveneens onbruikbaar. De hond kan zijn nagels beschadigen door de vele gaten in de trap, die nodig zijn om het regenwater te doen weglopen. Eigenlijk kan Henk alleen met het kleine liftje via de Zweet naar het station. Hij bepleitte dringend om zowel bij de tijdelijke als de definitieve oplossing hiermee rekening te houden.

· Met de elektrische rolstoel van Mieke is de tijdelijke liftvoorziening via de Zweet niet te doen. In de lift kan zij niet bij de knoppen komen en de traplift is te klein.

· De lift aan de kant van de Westerwatering is royaler, maar de knoppen zitten voor haar ook niet goed.

· De op- en afritten bij de trottoirs voor rolstoelen zijn veel te kort en te steil.

· Diverse paaltjes met verwijsborden zijn voor rolstoelers (en kinderwagens) op een onhandige plek geplaatst.

We hebben allemaal veel geleerd en danken Henk en Mieke voor hun medewerking. Er komt een verslag. Afgesproken is om het over een poos nog eens te herhalen, want het verandert voortdurend bij het station.

Bert Boer