Afgelopen maandag was er veel stankoverlast in Zaandam door kolenbroei in het Westelijk havengebied in Amsterdam. Kees van den Berg heeft daarover de volgende vragen aan het college gesteld:


Maandagavond 15 november ontving de fractie van GroenLinks klachten van een aantal bewoners uit Zaandam over een penetrante stankoverlast uit het Westelijk havengebied. Dinsdagochtend 16 november stond hierover ook een artikel in het Noord Hollands Dagblad. De klachten blijken dit keer niet van de benzineoverslag te komen maar van de kolenoverslag. In dat artikel wordt ook een woordvoerder van het bedrijf Rietlanden geciteerd die spreekt van o.a. het niet adequaat handelen van de bemanning.

Wij hebben gehoord dat handhaving van Zaanstad een reactie had in de trend van 'we wonen nu eenmaal in een gebied met zware industrie'. Dat is op zich geen nieuws, maar juist omdat we in een gevoelig gebied wonen moeten wij als gemeente bijzonder alert reageren op dit soort incidenten.

De fractie van GroenLinks stelt daarom in het kader van artikel 51 de volgende vragen aan het College van B en W van Zaanstad.

1. Hoeveel klachten heeft u in de afgelopen dagen ontvangen over dit incident?

2. In het artikel in het Noord Hollands Dagblad wordt gesteld dat het verschijnsel "kolenbroei"     vaker voor komt. Heeft u gegevens waaruit blijkt dat dit klopt?

3. Heeft de kolenbroei plaatsgevonden aan boord van een schip of in de opslag op de kade?

4. Klopt de constatering dat de bemanning in dit geval niet adequaat gehandeld heeft? Zo ja,     hoe valt dit in de toekomst te voorkomen?

5. Als kolenbroei vaker voorkomt, kan dit duiden op overschrijding van de opslagvergunning - te hoge bergen en te veel druk in de bergen kolen. Zijn in de afgelopen tijd de opslagvergunningen voor kolen verruimd?

6. Kunt u aangeven hoe het afgelopen weekend met de klachten van de bewoners uit Zaanstad is omgegaan?

7. Is het College van plan om actie te ondernemen naar het bedrijf de Rietlanden, de gemeente Amsterdam en/of de provincie Noord Holland om het verschijnsel 'kolenbroei' in de toekomst te voorkomen?

Namens de fractie van GroenLinks,

Kees van den Berg

Deze vragen zijn op 22 december als volgt beantwoord:


De vragen van GroenLinks beantwoorden wij als volgt:

1. Bij de gemeente Zaanstad zijn ruim 160 klachten binnengekomen;

2. Uit navraag bij de provincie Noord-Holland blijkt dat een soortgelijke broei de afgelopen 10 jaar niet is voorgekomen;

3. Er zit broei in de kolenopslag op de kade op de locatie Hemweg 201 te Amsterdam;

4. zie antwoord 3;

5. De opslagcapaciteit is sinds 1998 niet uitgebreid. Er zijn door het bevoegd gezag geen overtredingen van de vergunning geconstateerd;

6. De ontvangen klachten zijn doorgegeven aan het bevoegd gezag voor de kolenopslag, de gemeente Amsterdam, de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht (DMB). Hiernaast is een groot deel van de "klagers" teruggebeld en hebben een toelichting gehad op de situatie ter plaatse. Hierbij is uitgelegd dat de zware bedrijven die de klachten veroorzaken vallen onder de bevoegdheid van de gemeente Amsterdam. Ook het Klantcontactcentrum is inhoudelijk geïnformeerd over de stand van zaken om de bellers goed te kunnen informeren.

7. Wij zullen het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam een bezorgdheidsbrief sturen met verzoek om adequate maatregelen te nemen.

Burgemeester en Wethouders van Zaanstad