SAENZ wint zevende Duurzaamheidsprijs

Op zondag 14 januari is, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in Het Brandtweer in Koog aan de Zaan, alweer voor de zevende keer de Duurzaamheidsprijs door GroenLinks Zaanstad uitgereikt.

Meer dan vijftig bedrijven zijn aangesloten bij SAENZ. De Coöperatieve Energievereniging komt voort uit bedrijvenvereniging Noorderveld/Molletjesveer. Op dit moment zijn er 1700 zonnepanelen geplaatst op 19 verschillende aangesloten bedrijfspanden. Daar komen in 2018 nog eens dertienduizend zonnepanelen bij. Het is de bedoeling dat er zevenduizend panelen komen op het Shoppingcenter Noorderveld. Daarmee wordt dit een van de eerste energieneutrale winkelcentra van deze omvang. In 2020 hoopt SAENZ dat de helft van de energiebehoefte zelf kan worden opgewekt. Daarna is het de ambitie om zelfs energieleverend te worden.

Voorbeeld
Lijsttrekker Paul Laport reikte de prijs uit. Hij vertelde blij te zijn dat ondernemers vaak het voortouw nemen in verduurzaming. ‘Het feit dat ondernemers inzien dat verduurzaming van het grootste belang is, kan het totale transitieproces versnellen.’ Tom Grootjen nam de prijs namens SAENZ in ontvangst. Hij was zeer vereerd toen GroenLinks hem in december op de hoogte bracht van de onderscheiding. ‘Heel mooi om deze onderscheiding in ontvangst te mogen nemen. Wij zijn al de vierde prijswinnaar uit Wormerveer. Dat zegt wel wat over hoe duurzaamheid hier leeft!’ Grootjen ontving behalve een oorkonde, een tas met biologische producten en een oorkonde van GroenLinks Zaanstad. De tas bevat onder andere koffie, thee en chocolade dat gegeten en gedronken kan worden op het kantoor van SAENZ.