Op 8 januari heeft GroenLinks Oostzaan een informatie-discussieavond georganiseerd in het gemeentehuis van Oostzaan over de houtskoolschetsen die in december zijn vrijgekomen met daarop de plannen voor het natuur en recreatiegebied ’t Twiske.
Samenvattend de belangrijkste informatie van die avond:
· Er is een jaarlijks tekort van € 300.000,-
· De investeringen die tot nu toe gedaan zijn om het exploitatietekort terug te brengen, hebben alleen maar geleid tot hogere tekorten.
o het betaald parkeren, (extra tekort van € 100.000)
o de evenementen, (extra tekort en dan de extra inzet van veiligheidsmaatregelen niet inbegrepen)
· Het Bestuur van het Twiske kiest ervoor om in de richting van meer evenementen, een bungalowpark, grote recreatieve voorzieningen (zoals waterskiën, jetski’s enz) een XL –camping, enz. te denken om het tekort terug te dringen. Er is in december een houtskoolschets vrijgekomen waar alle plannen zijn ingetekend. Hiervoor is geen financiële onderbouwing, maar het gaat wel om grote investeringen.
· Het Bestuur van het Twiske zal eind januari een beslissing over het uitwerken van de plannen. (die uitwerking wordt dan wel weer voorgelegd aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten.)
· Volgens de Vogel- en Habitatrichtlijnen zijn de meeste van deze ontwikkelingen niet eens toegestaan n dit gebied. Het gebied is onderdeel van Natura 2000, een samenhangend netwerk van natuurgebieden vastgelegd door de Europese Unie. De provincies zijn in principe verantwoordelijk voor het opstellen van beheerplannen.
· Momenteel wordt vanuit het bestuur van het Twiske met name geredeneerd vanuit het exploitatietekort en het genereren van inkomsten en een gezonde begroting.
Wij vinden dat als eerste geredeneerd moet worden vanuit de natuur- en milieuwaarden, er leven tal van beschermde diersoorten en bijzondere flora. Bovendien is lang niet zeker dat de voorliggende plannen financieel haalbaar zijn, gelet op eerdere investeringen. Zeker is wel dat het Twiske zijn rust en waarde zal verliezen en degradeert tot een park waar zoveel mogelijk bijzoekers naar toe moeten. Het Twiske is nu voor de bezoekers een baken van en voor rust. De omliggende gemeentes geven alle steeds meer aan dat recreatie en natuurgebieden zo belangrijk zijn voor de inwoners omdat zij in de gelegenheid moeten zijn te ontspannen en rust te kunnen vinden. Ook de Noordvleugel (Metropool Amsterdam) geeft aan dat juist die natuurgebieden de aantrekkelijkheid van het vestigingsklimaat verhogen.
Vragen:
De belangrijkste fondsen voor het realiseren van het Natura 2000-netwerk zijn het Plattelandsontwikkelingsfonds (POP), de Structuurfondsen, LIFE+ en het Visserijfonds. Deze subsidies worden beschikbaar gesteld door de Europese Commissie. Het is aan de lidstaten om te bepalen in hoeverre deze fondsen worden benut voor de cofinanciering van Natura 2000. In de speciale beschermingszones nemen de lidstaten alle nodige maatregelen om de instandhouding van de habitats te waarborgen en hun achteruitgang te voorkomen. Overeenkomstig de richtlijn kan de Gemeenschap dergelijke beschermingsmaatregelen eventueel cofinancieren.
· In hoeverre zijn alle fondsen vanuit de Europese Unie maximaal benut voor het Twiske? Zijn de mogelijkheden hieromtrent voldoende bekend?
· De Provincie is verantwoordelijk voor de vergunningverlening en het toetsen van het Natura 2000 gebied? Is met hen al gesproken over de financiële situatie en mogelijk gevraagd naar extra gelden.? Al is het maar voor een voorlopige overbrugging?
· Is er al gesproken met de Provincie over de bouwvoornemens in het Twiske?
· In 2004 hebben de deelnemende gemeenten aangegeven de huidige bijdrage niet te willen verhogen. Aangezien recreatieve voorzieningen en natuurgebieden steeds meer prioriteit hebben gekregen bij al deze gemeenten is het raadzaam om eerst na te gaan of hier een heroverweging kan plaatsvinden. Daarbij moet duidelijk worden gemaakt dat de huidige voornemens het gebied dusdanig zullen aantasten dat er straks geen sprake meer is van een rustgebied en mogelijk ook geen natuurgebied meer. Bent u bereid dit vanuit Zaanstad in de bestuursvergadering van het Twiske eind januari in te brengen?
· Welk standpunt heeft Zaanstad tot nu toe ingenomen over de houtskoolschetsen die in december zijn gepresenteerd?
Zaanstad is een belangrijke partner van het bestuur van recreatieschap het Twiske, zowel in de zin van de financiële bijdrage als de vertegenwoordiger van velen gebruikers. Wij vinden dat de raad tijdig een uitspraak doet over de voorgenomen plannen, het liefst voor de vergadering van eind januari.
Saskia Hille, GroenLinks Zaanstad