Bij de Algemene Beschouwingen van 28 mei bleek al dat wij heel veel in- en aanvullingen hebben op de kadernota. Want de kadernota heeft maar een opvallend geringe omvang. Bij de besprekingen in het Zaanstad Beraad van de kadernota bleken ook behoorlijke lacunes in het beleid van het College, dat nu toch al meer dan een jaar bezig is. Veel plannen liggen nog op de plank.

Het College heeft bij zijn aantreden gezegd te willen zorgen voor 5.000 extra banen. Bij de begroting in het najaar is een motie van GroenLinks die vraagt het aantal banen te monitoren met brede steun aangenomen. Veel partijen – ook coalitiepartijen PvdA en CDA – vroegen daar nu naar, omdat daarover helemaal niets in de kadernota stond. Helaas, er wordt nog gewerkt aan een strategisch banenplan, terwijl het bestrijden van de werkloosheid toch een van de speerpunten van het beleid zou moeten zijn. En 5.000 banen, ja dat was zo genoemd, maar dat was slechts een ambitie……

En juist wat betreft de sector die kansen biedt voor de werkgelegenheid, namelijk het toerisme, was de kadernota alweer opvallend stil. Meerdere partijen vielen ook daar over. Het schijnt dat de verantwoordelijke wethouder Straat eerst de acties van de Stadsregio wilde afwachten. Alsof Zaanstad zelf niet genoeg bezienswaardigheden heeft. Zoals al aangekondigd zullen wij derhalve het College vragen om met een Masterplan voor het toerisme te komen.

Helemaal bont maakte Leny Vissers-Koopman het die als  wethouder van openbare ruimte wel verwachtte dat ik naar het groenplan zou vragen dat twee jaar geleden is toegezegd. Daarom was ze maar eens gaan rondvragen en ja helaas, het lag nog op de plank. Tot hilariteit van velen verklaarde ze ook nog dat een andere wethouder, namelijk wethouder Straat hier samen met haar aan zou werken. Het hele College en zeker wethouder Straat wisten van niets….

Kortom op veel serieuze plannen van het College is het tot frustratie van de raad nog even wachten.

Romkje Mathkor