Er is veel te doen over de sloop/nieuwbouw van de huidige huizen aan de Peperstraat. Het centrum van Zaandam is een tiental jaren geleden drastisch vernieuwd. Maar die vernieuwing hield op bij de Zaan. Na het centrum kwam  je in de Peperstraat en niemand zal deze straat in zijn huidige vorm een aangenaam verblijfsgebied noemen. Nu ligt er een plan voor om de lijn van de Gedempte Gracht over de Zaan te trekken. Een voorstel om in het midden van de Peperstraat een aantrekkelijke openbare ruimte te creëren met aan weerszijden de bouw van circa 540 woningen in diverse prijsklassen, maar in elk geval met 30% sociaal.  Met winkels of andere voorzieningen in de plinten, parkeren ondergronds en openbaar vervoer voorzieningen aan het eind van de straat. Door dit plan komt er ook ruimte op de Burcht, een plein dat zo aantrekkelijker functies kan krijgen dan parkeren.

GroenLinks is blij met deze plannen. Meer sociale woningbouw, meer groen voor verkoeling en biodiversiteit en minder auto’s op het maaiveld. Een straat waar voetgangers en fietsers ruim baan krijgen en de auto te gast is. Om deze plannen te kunnen verwezenlijken zullen echter de huidige 122 woningen gesloopt moeten worden. Dat was een hele schrik voor de bewoners toen er in augustus 2019 ineens een brief op de mat lag dat hun huis gesloopt zou worden. Die brief kwam ook niet van de gemeente maar van de eigenaren van de panden. Daar heeft de gemeente een ernstige fout gemaakt, zij hebben zich te weinig gerealiseerd hoe zo’n brief overkomt. Je moet je huis uit en geen flauw idee waar je naar toe moet bij de huidige woningnood.

Gelukkig hebben de gemeente en de eigenaar dat inmiddels beseft. Zij hebben qua communicatie en participatie beterschap beloofd. Er ligt nu een concept uitgebreid sociaal plan dat voorziet in urgentiebewijzen voor stadsvernieuwing, financiële tegemoetkomingen en vooral een op een begeleiding, ook voor scheefwoners. GroenLinks vindt dat wel een voorwaarde. De gemeenteraad zal ook moeten blijven monitoren hoe het met de vervangende woonruimte gaat. Dat is inmiddels allemaal toegezegd maar al die maatregelen kunnen pas echt geactiveerd worden als er een raadsbesluit ligt. Het is te hopen dat na beantwoording van openstaande vragen over de verkeerssituatie en de financiële onderbouwing de discussie in een volgend Zaanstad Beraad kan worden afgerond.

Een pijnpunt is nog wel de sloop van de Beatrixtoren, een gebouw met cultuurhistorische waarde. Zaans Erfgoed pleit voor behoud van deze toren. Dat leidt echter tot 128 minder woningen. En meer woningen in Zaanstad zijn broodnodig. GroenLinks heeft begrip voor het verzet tegen sloop van de panden en de Beatrixtoren maar vindt uiteindelijk het belang groter van aantrekkelijke stadsvernieuwing die zowel 540 woningen als groene openbare ruimte toevoegt. Omdat dit voor sommigen van onze inwoners vergaande consequenties heeft, hechten wij aan een zorgvuldige besluitvorming en de bewoners - voor zover ze dit toelaten – erbij te betrekken.