In reactie op de vragen gesteld aan B & W van over de stellen dierenwelzijnseisen aan Kentucky Fried Chicken (KFC0, die zich mogelijk in Zaanstad wil vestigen, heeft de directeer van KFC onmiddellijk gereageerd met een verklaring dat zij geen kippen fokken of slachten, maar slechts kippen inkopen bij erkende bedrijven.

Lees hieronder de reactie van Bert Boer in een open brief aan de directeur van KFC:

aan: Kentucky Fried Chicken Holding bv,


Dhr. E. Voges, marketing-directeur


Postbus 12992


1100 AZ Amsterdam.

10 september 2008.

Ond.: Kentucky Fried Chicken is wel verantwoordelijk.

Ref.: uw reactie in Dagblad Zaanstreek van 9 september 2008.

Geachte heer E. Voges,

Het is ons bekend dat uw bedrijf de kippen inkoopt in Nederland. Wij hebben in onze vragen aan het College dan ook niet geschreven over “eigen” fokkerijen of “eigen” slachthuizen. Dat ontslaat uw bedrijf echter niet van de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de inkoop. Net zo min als de cacao-industrie in de Zaanstreek kan zeggen dat zij geen verantwoordelijkheid heeft voor de omstandigheden op de plantages voor de cacaobonen. Geen kinderarbeid en een behoorlijk loon voor de arbeiders horen voorwaarden te zijn bij de inkoop van cacao (Fair Trade).

De toestanden in de stallen voor vleeskuikens zijn erbarmelijk. Tienduizenden kuikens op een kluitje, liggend in hun eigen poep. Af en toe zetten ze een stapje, maar daarna zakken ze happend naar lucht weer door hun dunne pootjes. Een kuiken heeft ongeveer 18 weken nodig om een volwassen kip te worden. In de fokkerijen worden de beestjes in 6 à 7 weken vetgemest tot kippen van 2 kilo en meer. De snelle groei veroorzaakt chronische pijn aan hun poten en velen sterven vroegtijdig omdat hun hartje het groeitempo niet aan kan. De industrie noemt hen “doodgroeiers”. Om dan nog maar te zwijgen over de transportmethode en het slachtproces.

Dat is het lot van 350 tot 400 miljoen kuikens/kippen per jaar in ons eigen land.

Wij zijn van mening dat een restaurantketen zoals KFC daar geen genoegen mee mag nemen en dierenwelzijnseisen aan het inkoopbeleid behoort te verbinden. Dat zal ook passen in het streven van Zaanstad om een vooraanstaande plaats in de voedingsindustrie in te nemen. Veilig, gezond en verantwoord voedsel.

Interessant is het artikel vandaag in het Noord-Hollands Dagblad (pag. 10) over de Volwaard-kippen, die al een veel beter leven hebben dan de “turbokippen” van de bio-industrie. Ideaal zijn natuurlijk de biologische scharrelkippen.

U zegt in de krant open te staan voor discussie, mits gebaseerd op feiten. Wij willen niet anders. Sterker: wij worden er graag van overtuigd dat de kippen bij KFC een betere voorgeschiedenis hebben, dan de hierboven beschreven turbokippen. Wij zullen een uitnodiging voor een bezoek aan de stallen van de kippenhouderijen en aan de slachthuizen, waarvan u de kippen betrekt, zeer op prijs stellen. Dan kunnen we zelf vaststellen of onze mening bijstelling verdient.

Met vriendelijke groet,

Bert Boer