17 april 2009 is er besloten om een commissie te vormen met alle partijen om een antidiscriminatie nota te schrijven. SP en GroenLinks hebben het startsein daarvoor gegeven. Na negen maanden ligt er nu een goede nota discriminatiebeleid op tafel (Zie bijlage). Op 28 januari is de nota in de raadsvergadering vastgesteld. Om dit beleid inhoud te geven hebben ambtenaren en het Bureau Discriminatiezaken ons hierbij ondersteund, waarvoor onze dank. De gemeente Zaanstad is een van de weinige gemeenten met zo’n goede nota discriminatiebeleid. GroenLinks is daar blij mee.
De gemeente Zaanstad moet een voorbeeldstad zijn waar niet geoordeeld wordt naar bijvoorbeeld huidskleur, handicap, leeftijd of seksuele voorkeur. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en zich thuis kunnen voelen.
De uitgangspunten van de discriminatienota waren de volgende:
· Drempelmelding discriminatie zo laag mogelijk
· Aard en omvang van discriminatie goed in beeld te krijgen
· Discriminatie is de wet overtreden
· Goed voorbeeld doet goed volgen
· Onbelemmerd kunnen bewegen
· School dient een veilige omgeving te zijn
· Aandacht voor discriminatie op de arbeidsmarkt
· Stimuleren van maatregelen tegen discriminatie
· Barrières tussen verschillende groepen mensen verlagen
· Wie discrimineert, staat buitenspel
· Geen discriminerende bepalingen in subsidievoorwaarden
· Betere communicatie ter voorkoming van discriminatie
Met deze 12 uitgangspunten gaat de gemeente Zaanstad proberen zo veel mogelijk discriminatie terug te dringen.
CDA en Cu waren het helaas niet eens met twee inhoudelijke punten: over discriminatie bij schooladvieskeuze en over het niet verhuren van vergaderruimtes aan groeperingen die discrimineren. Deze zaken wilden ze uit de nota hebben.
GroenLinks heeft een aantal argumenten genoemd om de amendementen niet te steunen.
Onderwijs: Wij weten dat onderwijzers niet bewust discrimineren, maar helaas gebeurt dat wel in de praktijk. Er zijn landelijk veel onderzoeken verricht hoe het staat met het doorverwijzen van kinderen van basisscholen naar het voortgezet onderwijs. Volgens de Algemene Onderwijsbond worden de kansen van de kinderen beïnvloed door de sociaal-economische thuissituatie. Dit betekent dat als een kind uit een kwetsbare sociale thuissituatie komt, dit vaak een negatief advies krijgt voor Havo/VWO. Er zijn genoeg praktijkvoorbeelden te noemen die jammer genoeg ook in Zaanstad zijn gebeurd. Deze nota wil een eind maken aan zulke situaties. Een kind mag nooit alleen vanwege zijn thuissituatie een lager schooladvies krijgen.
Bij het tweede amendement vinden wij dat de gemeente als het nodig is, bijeenkomsten mag verbieden in een gebouw wat door de gemeente gesubsidieerd wordt. Als de gemeente weet of het vermoeden heeft dat zo’n bijeenkomst haat en onrust zou zaaien in de stad, dan mag deze verboden worden.
Beide amendementen zijn verworpen door een grote meerderheid van de raad . Een amendement van de VVD om discriminatie in horeca-aangelegenheden in de nota te betrekken heeft het wel gehaald. Uiteindelijk is de nota met algemene stemmen aangenomen.
De gemeente Zaanstad moet een voorbeeldstad zijn waar iedereen veilig en prettig leven kan. Voor GroenLinks is het belangrijk dat iedereen elkaar moet respecteren en accepteren zoals ze zijn.
Sevinç Kük